Себастиян Фетел с рекорден 15-ти полпозишън за сезона 26.11 | 19:10

Световният шампион отново бе недостижим в квалификациите, съотборникът му Марк Уебър се класира втори, Дженсън Бътън остана трети

От Даниел Любомиров

Себастиян Фетел подобри рекорда на Найджъл Менсъл от 14 полпозишъна за един сезон, след като бе най-бърз в квалификациите преди Гран при на Бразилия. Световният шампион вече 15 пъти е бил пред своите конкуренти в съботните проверки през сезон 2011-та и е неоспорим лидер по този показател в историята на Формула 1.

Съотборникът на Фетел в Ред Бул Марк Уебър се класира на второ място с време 1:12.099 и по този начин немският пилот на "червените бикове" единствен слезе под 1:12 с постижението си 1:11.918 минути.

Дженсън Бътън се нареди на трета позиция с близо 0.2 секунди изоставане, следван от Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо, като испанецът за пореден път ще стартира пети в надпреварата. Фелипе Маса остана шести, а зад него се подредиха Адриан Сутил и Бруно Сена. Единственият пилот без записано време в третата сесия на квалификациите бе Михаел Шумахер.

Може би най-неочакваният отпаднал още в първата сесия на квалификациите беше Пастор Малдонадо, който не можа да запише по-високо време от 18-тото. Венецуелецът до последно се бореше с Камуй Кобаяши за място в К2, но в крайна сметка японският пилот на Заубер се оказа по-достоен да продължи участието си в квалификациите.

За разлика от Малдонадо, съотборникът му Рубенс Баричело, който вероятно кара за последно с тима на Уилямс, даде 11-то време и без никакви притеснения се класира напред.

Като успех може да се сметне и постижението на дебютанта с Испания Рейсинг Даниел Рикардо, който се нареди 22-ри на решетката.

Така от първата сесия отпаднаха Пастор Малдонадо, Хейки Ковалайнен, Ярно Трули, Витантонио Лиуци, Даниел Рикардо, Джером Д'Амброзио и Тимо Глок. Иначе най-добри времена дадоха състезателите на Ред Бул Себастиян Фетел и Марк Уебър, следвани от пилотите на МакЛарън Люис Хамилтън и Дженсън Бътън - всички те използваха медиум гумите на Пирели.

В така наречената Квалификация 2 сравнително изненадващо беше класирането в десетката на Бруно Сена, който вероятно също изкарва своят последен уикенд в Рено. Съотборникът му Виталий Петров можа да се класира едва на 15-та позиция, като сподели разочарованието си със състезателя на Форс Индия Пол Ди Реста, който остана 11-ти.

В крайна сметка от втората сесия отпаднаха освен Ди Реста, Рубенс Баричело, Хайме Алгерсуари, Себастиен Буеми, Виталий Петров, Камуй Кобаяши и Серхио Перес.

Водещи

Най-четени