Себастиян Фетел се протяга към титлата след успех на Монца 11.09 | 16:32

Себастиян Фетел спечели осмата си победа във Формула 1 и за пореден път срази конкурентите си

От Константин Симидчийски

Себастиян Фетел спечели без особени премеждия и проблеми осмата си победа за сезона, след като наложи тотална хегемония на пистата Монца. Немският пилот на Ред Бул загуби водачеството си още на първия завой след старта, но след 5-6 обиколки отново си върна първото място, като не изпусна контрола над Гран при на Италия до самия край.

На втора позиция завърши Дженсън Бътън, който се представи далеч по-впечатляващо от съотборника си Люис Хамилтън, останал на 4-то място и извън подиума. Последното призово място бе грабнато от Фернандо Алонсо, който раздели двата МакЛаръна на пистата. На пета позиция финишира направилия страхотно впечатление с борбеността си Михаел Шумахер, който бе главен виновник за лесната победа на Фетел, тъй като удържаше двамата състезатели на "сребърните стрели" извън тройката почти 20 обиколки, а в крайна сметка предаде по-горното класиране на Хамилтън чак след второто спиране в бокса.

Фелипе Маса остана на шесто място, но неговото състезание бе съсипано от Марк Уебър, който в началото се вряза в задницата му и го завъртя на шикана. Самият австралиец пък трябваше да прекрати участието си в Гран при-то, а на старта приключиха още Виталий Петров и Нико Розберг, станали жертва на загубилия контрол над болида си Витантонио Лиуци.

Седми финишира Хайме Алгерсуари, следван от Пол Ди Реста, Бруно Сена и Себастиен Буеми.

В шампионата Фетел увеличи преднината си на върха и вече има 284 точки, а отпадналият Марк Уебър бе изместен от второто място и се свлече чак до четвърто. Втори вече е Алонсо със 172, следван от Бътън, който има колкото австралийския пилот на Ред Бул - 167 пункта. Хамилтън остава на пета позиция със 158 точки.

Стартът

Изненадващо Фернандо Алонсо направи великолепен старт и отново демонстрира способността си да прави агресивни маневри в ключови моменти - от вътрешната страна той веднага се изравни с болидите на Фетел и Хамилтън, като още преди първия завой вече застана на лидерската позиция.

По-назад в колоната Шумахер се справи безапелационно с Маса на шикана и си спечели 3-тото място, докато съотборникът му Розберг и Петров станаха жертва на катастрофата в по-долните етажи, като Лиуци излетя през тревата и причини отпадането на пилотите на Мерцедес и Рено. Пострадали бяха и Камуй Кобаяши, който влезе в бокса и излезе последен, Д'Амброзио също приключи състезанието, а Барикело и Рикардо също се върнаха на дъното след питстопа. През първите три обиколки колата на сигурност излезе на пистата, а след рестартирането на първа позиция бе Алонсо, следван от Фетел, Шумахер, Хамилтън, Маса, Бътън и Уебър.

След прибирането на колата за сигурност

Фетел не се нуждаеше от DRS, за да си върне лидерството на правата след "Параболика", като Алонсо очевидно изпитваше сериозни проблеми, защото позволи на Шумахер и Хамилтън да го атакуват, а Бътън бързо догони групичката, което индикираше за по-ниската скорост на Ферарито. Марк Уебър отпадна от надпреварата, след като на шикана направи грешка и унищожи предното си крило, удряйки се в Маса. Австралиецът продължи на правата, но без никакво притискане загуби контрол и свърши в предпазните огради.

Първото спиране в бокса

С брилянтното си каране Шумахер не даваше никакви шансове на Хамилтън да го изпревари където и да е на пистата, като чак в 13-ата обиколка британецът спечели третото място, но бързо седемкратният шампион контраатакува успешно и се върна на призовата позиция.

Именно Шуми реши първи, че животът на гумите му е приключил и се прибра в бокса в 16-ата обиколка, а Бътън преди това бе изпреварил болида на Мерцедес, както и Хамилтън. Шампионът от 2009-та също направи питстоп и излезе на пистата пред Шумахер, с което се освободи от напрежението. Хамилтън също смени сликовете с нови меки, но се върна на трасето зад Михаел. Алонсо направи рекордно бързо влизане в бокса - само 3.0 секунди за нови гуми, а в 21-ата обиколка Фетел спокойно направи своя питстоп и запази първото място.

Знаменитият двубой Шумахер - Хамилтън

Люис не можа да последва примера на Бътън и не си спечели предимство пред Шумахер след пистоповете, заради което продължаваше повече от 20 обиколки да се мъчи да изпревари седемкратния световен шампион, който защитаваше реномето си на най-ревностен защитник на позиция. Единственият останал пилот на Мерцедес в състезанието съсипваше стратегията на Хамилтън, но в бокса на МакЛарън не можеха да направят нищо - на правите скоростта на Шуми бе по-висока, а на завоите позиционирането на немеца бе перфектно. Механиците на Мерцедес предупредиха на два пъти Михаел да оставя достатъчно място за съперника си, докато прави маневрите си на завой "Аскари". Най-накрая в 27-ата обиколка точно преди моста Хамилтън задмина Шумахер и се озова на 4-то място.

Нови битки в челото

Бътън в 27-ата обиколка настигна Алонсо и започна да застрашава сериозно втората му позиция. В това време Фетел спокойно трупаше преднина на върха със серия от най-бързи рундове на пистата. В 31-ата обиколка темпото на Бътън изведнъж спадна рязко и той започна да изостава от Ферарито, вероятно индикирайки края на живота на сликовете му.

Вторите спирания в бокса

Бътън очаквано влезе в бокса първи от фаворитите и без да се бави се върна на 4-то място, а примерът му бе последван от Хамилтън и Алонсо, като пилотът на Ферари се опита да "покрие" така или иначе провалената стратегия на шампиона от 2008-ма. С 18.5 секунди преднина на върха за Фетел не бе проблем да направи питстопа си в 35-ата обиколка.

Шумахер се озова на второ място, тъй като изчакваше с влизането в бокса, а Бътън се промуши великолепно покрай Алонсо и зае третата позиция, докато испанецът безпомощно прие ситуацията. В 38-ата Шуми сложи медиум гумите, но не успя да се пребори за позиция с Хамилтън и остана пети на пистата.

Последни 10 обиколки

Фетел имаше повече от 15 секунди преднина пред новия си основен преследвач - Бътън, който трупаше стотни към аванса си пред третия в класирането Алонсо. Хамилтън се откъсна на 4 секунди от Шумахер и изглеждаше, че този дуел е приключил в полза на по-младия състезател. Маса бе на шесто място, следван от брилянтно каращия Хайме Алгерсуари, Пол Ди Реста се движеше осми, а зад него - Буеми и направилия три питстопа Сена.

Спокойният край на състезанието

До края лидерите не успяха да разменят по някакъв начин позициите си и в шестицата нямаше промени, като единствено в края Сена изпревари Буеми с меките си гуми за 9-то място и започна да настига осминя Ди Реста, но не успя да го задмине.

В самия край Хамилтън опита да се доближи до Алонсо, но така и не го застраши, като испанският пилот на Ферари зарадва италианските фенове с класирането си на призовото трето място и изкачването на подиума.

Водещи

Най-четени