Сеп Блатер не изключи вариант Катар да бъде разследван 29.07 | 15:10

Изборът за домакинство на Мондиал 2022 на арабската страна може да бъде преразгледан, но единствено при наличието на солидни доказателства, заяви президентът на ФИФА

От Константин Симидчийски

Президентът на ФИФА Йозеф Блатер намекна, че изборът на Катар за домакин на Световното първенство през 2022 може и да бъде преразгледан, ако на бял свят се появят достатъчно силни доказателства за порочни практики, които да провокират разследване.

Около решението на ФИФА да даде домакинство на арабската държава започват да изникват все повече въпроси, особено и след случилото се с Мохамед Бин Хамам, който бе уличен в предлагане на подкупи при гласуването на футболната централа през 2010. Още преди това пък кандидатурата на Катар си навлече множество противници, най-вече притеснени относно горещия климат и действащите закони в страната, които далеч не навяват усещане за демокрация.

Сеп Блатер от своя страна обяви създаването на комитет, включващ носителя на Нобелова награда Хенри Кисинджър, който ще предприеме разследване с цел изчистване името на ФИФА след множеството скандали напоследък.

"Засега нямаме намерение да предприемаме каквото и да е спрямо домакинството на Катар през 2022. Но навлизаме стъпка по стъпка в материята, а ако този комитет ни каже, че трябва да проверим нещо, ние ще го направим", заяви Блатер.

Новоизбраният член на изпълнителния комитет на ФИФА Тео Цванцигер вече открито призова решението на ФИФА за избор на Катар да бъде преразгледано. Йозеф Блатер обаче бе категоричен, че това няма как да се случи без нужните доказателствени материали.

"Когато говорих с Цванцигер той осъзна, че е твърде лесно да говорим как трябва да преразгледаме това или онова. Той обаче знае, че преди всичко трябва да изнесе доказателства пред ФИФА, за да бъдат предприени действия", обясни швейцарецът.

За финал Сеп Блатер довери, че противно на слуховете в пресата, не е получавал каквито и да е намеци от страна на спонсорите на ФИФА, касаещи Световното първенство в Катар след 13 години и избора на арабската държава за домакин.

"Колкото до спонсорите, все още не съм се сблъсквал с никаква, да кажем - резервираност, демонстрирана от който и да е спонсор на ФИФА относно Катар", заяви Блатер.

Водещи

Най-четени