ФИФА опитва да въведе камери на голлинията от сезон 2012/13 28.07 | 15:38

Очаква се технологията да завземе футболните първенства от догодина, англичаните най-нетърпеливи да я използват

От Михаела Ганчева

Международният борд на футболната асоциация, който определя правилата на играта, ще реши през март 2012-та година дали да даде "зелена светлина" на идеята да се използват камери на голлинията, които да подсказват на съдията има ли попадение или не.

Сеп Блатер заяви, че ако предложението бъде прието, всички държави ще могат да използват обновлението в домашните си първенства от сезон 2012/2013. Босът на английската Висша лига Ричард Скудамор бе категоричен, че първият ешелон в Англия задължително ще се възползва от услугите на новата технология, веднага щом тя бъде разрешена от ФИФА.

Ако Бордът одобри предложението за употребата, тя ще бъде въведена на 1-ви юли 2012-та година и ще може да бъде използвана от следващия есенен полусезон.

Блатер промени отношението си относно видеонаблюдението след края на срещата от Световното първенство в ЮАР, което бе съпътствано от купища съдийски грешки. Най-фрапантната от тях бе непризнатият чист гол на Франк Лампард за Англия срещу Германия, който трябваше да изравни резултата в мача, който Бундестима спечели с крайното 4:1.

Блатер говори за евентуалните промени в технологията по време на пресконференцията си в Бразилия по случай жребия за квалификациите за Мондиала през 2014-та. Той добави, че още не е ясно дали експериментът на УЕФА с добавянето на двама съдии на аутлиниите ще бъде определен за официално правило на играта. Повече яснота по този казус ще има през юли догодина след края на Европейското първенство в Полша и Украйна.

Водещи