Силвио Данаилов и Гари Каспаров представиха проекта "Шах в училище" 21.09 | 20:02

"Шах в училище" е основен приоритет в управленската програма на Силвио Данаилов

От Мариян Найденов

Във вторник, 20 септември, председателят на Европейския съюз по шахмат Силвио Данаилов и бившият световен шампион Гари Каспаров (Русия) представиха с голям успех проекта "Шах в училище" по време на публичното изслушване в Европейския парламент, предаде БТА.

Презентацията бе приета с голям интерес. Събитието се проведе под патронажа на председателя на Европейския парламент проф. Йежи Бузек.

"Шах и мат! Предизвиква сърцебиене спечелването или загубата. Това са правилата на играта", каза Силвио Данаилов. "Печелите днес, губите утре и продължавате да играете. Същото е и в живота, нали? Успехът и провалът следват едно след друго постоянно, както се случва и във вашия живот. Това е, на което ни учи шахът - да преодоляване трудностите и да продължаваме напред.

Шахът е мощен инструмент за развитие на мисленето и паметта при деца. Той учи децата да мислят аналитично, логично и на различни нива. Той ги възпитава да взимат самостоятелни решения и да поемат отговорност за тези решения и последиците.

Това са качествата, които могат да бъдат в полза за всеки, без значение на религия, националност и раса. Изследванията показват, че децата, които са били упражнявали в игра на шах от ранна детска възраст, постигат по-добри резултати в училище не само в математиката и свързани с нея предмети, но и във всички останали", добави председателят на Европейския съюз по шахмат.

На пресконференцията след представянето присъстваха много журналисти от различни страни. На коктейла легендарният шахматист Гари Каспаров отправи специална благодарност към президента на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов за пълната му подкрепа и партньорство в този съвместен проект.

Проектът "Шах в училище" е основен приоритет в управленската програма на председателя на Европейския шахмат Силвио Данаилов и неговия екип. Целта на тази програма е да се насърчи шаха в училищата в Европа, чрез предлагане в учебната програма на шах, шахматни материали, учители по шах и комуникационни материали, за да се насърчат и мотивират децата да открият и да научат играта.

След публичното изслушване се проведе сеанс на едновременна игра със специалното участие на Гари Каспаров и на шахматната кралица Юдит Полгар, които играха срещу 14 деца.

Водещи

Най-четени