Симеон Щерев: Станка мечтае да победи рускинята в Рио 13.08 | 16:01

Именитият треньор призна, че напрежението върху борците е било твърде голямо

От Константин Симидчийски

Треньорът на борците в свободен стил Симеон Щерев говори пред журналистите на Летище София, завръщайки се от Олимпийските игри в Лондон.

Треньор №1 на България заяви, че над българските борци е властвало сериозно напрежение, имайки предвид, че от тях са се очаквали повечето медали. Такъв обаче бе спечелен единствено от Станка Златева, която завоюва сребро в категория до 72 кг.

"Имаше голямо напрежение в борбата, защото всички очакват медалите от нея. Волейболистите играха без напрежение и биеха наред, а когато стигнаха до полуфинала, се сковаха. А те наистина могат, те са много добри момчета. Аз очаквах да играят на финал, но това се случва само тогава, когато си спокоен. Аз искам да научиме децата точно на това - да бъдат спокойни и да печелят медали. Трябва да се работи много".

"Трябва да се впрегнем всички треньори и всички ние да работим за българската борба. Това е индивидуален спорт, а за някои държави той е религия. Трябва да направим така, че да позволим на младите да се изявяват. Не трябва да се срамуваме, като ходим на олимпиади, а да печелим медали. Заедно, с всички треньори в България, трябва да намерим решението и да се представим достойно на следващата олимпиада. Мястото ни е от Лондон не е нашето място и никак не съм очарован", каза той.

След олимпийските игри се появиха слухове, че Станка Златева е на път да се откаже от професионалния спорт. Тя остана сребърна медалистка от Пекин и Лондон, след като беше туширана последователно от китайката Цзяо Ван и от рускинята Наталия Воробьова.

"Мисля, че Станка сама ще реши да се бори на следващата олимпиада. Даже вече сигурно го е решила, но основното е да няма контузии, защото този спорт е тежък. Аз я познавам, тя ще гони златния медал докрай. Искам да надвие Воробьова в Рио де Жанейро, а не на световно или европейско първенство. Това е моята мечта, а мисля и мечта на Станка", добави Щерев

Водещи

Най-четени