Сити обърна Челси в края с помощта на Карлос Тевес 21.03 | 23:43

"Гражданите" спечелиха дербито на кръга, Карлито се върна в игра след шест месеца

От Даниел Любомиров

Манчестър Сити постигна забележителното постижение от 20 поредни домакински победи в Премиършип, след като осъществи пълен обрат от 0:1 до 2:1 срещу Челси на "Етихад Стейдиъм".

Двубоят се разви под диктовката на "гражданите", които обаче се озоваха в ролята на догонващи в 62-ата минута, когато ударът на Гари Кейхил се отклони в тялото на Яя Туре и заблуди Джо Харт за 0:1.

Роберто Манчини реагира на момента и включи в игра Карлос Тевес 4 минути по-късно – аржентинецът не бе стъпвал на терена от 21-ви септември 2011-та година, но се завърна с асистенция за победното попадение.

Серхио Агуеро изравни в 78-ата минута от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Микаел Есиен в наказателното поле, когато той спря непозволено силен изстрел на Пабло Сабалета.

В 86-ата пък Самир Насри направи хубаво двойно подаване с Тевес и се озова очи в очи с Петър Чех на седем метра от вратата, като технично преодоля чешкия вратар и донесе трите точки за "гражданите".

Така Манчестър Сити отново се доближава на 1 точка от лидера Манчестър Юнайтед, като вече има 69 в актива си. Челси пък не можа да се възползва от равенството на Тотнъм като домакин на Стоук и остава с 49 пункта на 5-та позиция – на 5 от "шпорите" и на 6 от градския опонент Арсенал.

Двубоят започна с по-активни действия на "гражданите", които първи стигнаха до опасна ситуация в противниковото наказателно поле. Пабло Сабалета направи хубав пробив по десния фланг и след като финтира Ашли Коул, центрира остро за Давид Силва, който обаче стреля над вратата от чиста позиция.

В 10-ата минута пък Хуан Мата пропусна най-чистото положение за Челси до почивката, след като получи добър пас от Фернандо Торес, но от седем-осем метра не можа да нацели рамката на Джо Харт.

В ответната акция обаче Сити отново се доближи до откриването на резултата, като Самир Насри получи дълъг пас и не се поколеба да стреля, но нацели горната греда и топката излезе в аут.

В 14-ата минута решително действие в защита на Давид Луис попречи на Серхио Агуеро да нанесе удар в пеналтерията, но началото на срещата индикираше, че Челси ще има проблеми в отбрана.

"Сините", играещи с резервния си черен екип, осъзнаваха недостатъците си в защита и се стараеха да играят по-прибрано и дисциплинирано, за да затварят пространствата за бързите офанзивни футболисти на домакините.

В 29-ата минута старанието на гостите можеше да отиде по дяволите, когато Франк Лампард подари топката на Марио Балотели пред централната линия. Италианецът напредна и излезе сам срещу Петър Чех, но реши да стреля от границата на наказателното поле и вратарят на Челси отклони кълбото в корнер.

До края на полувремето Челси не позволи нов пробив в защитата си, като дори пробва няколко контраатаки, които не доведоха до опасности за Харт.

След почивката "гражданите" отново поеха инициативата, но старанието им в атака не се ознаменува с незабавен резултат, както се надяваше Роберто Манчини, който включи в игра Гарет Бари за сметка на пасивния Балотели.

В 56-ата минута центриране на Самир Насри отляво кацна на горната греда, а топката отиде на десния фланг, откъдето отново бе пратена в наказателното поле. Силва я засече пета, но след рикошет тя премина на сантиметри от гредата и излезе в корнер. След неговото изпълнение последва удар на Агуеро, който отново се оказа неточен и Челси оцеля в напрегнатата ситуация.

В 62-ата гостите нанесоха своя удар, след като през целия мач предпочитаха да се отбраняват и да дебнат съперника си – Гари Кейхил реализира попадението, което се получи при рикошет в тялото на Яя Туре и по този начин ударът заблуди Джо Харт – 0:1.

Роберто Манчини прибегна до услугите на низвергнатия Карлос Тевес 4 минути по-късно – аржентинският нападател влезе в игра за първи път от 21-ви септември 2011-та година.

В 78-ата Сити все пак стигна до изравняването, благодарение на игра с ръка в наказателното поле на Микаел Есиен. Опорният халф спря непозволено силен изстрел на Сабалета и реферът Майк Дийн посочи бялата точка. Агуеро бе точен от 11-те метра и вкара за 1:1.

В 86-ата минута последвалият натиск на Сити даде положително отражение на резултата – Насри подаде на Тевес пред наказателното поле и побърза да нахлуе, а аржентинецът хитро пусна топката на пътя му. Бившият халф на Арсенал се нуждаеше само от две бързи докосвания, за да преодолее излезлия напред Петър Чех и да осъществи пълния обрат – 2:1.

Водещи

Най-четени