Спас Делев получи признание от авторитетна британска медия 19.05 | 10:08

Нападателят на ЦСКА попадна под радара на т.нар. "скаут" на авторитетната британска медия Sky Sports, който следи развитието на най-талантливите млади футболисти по света

От Мариян Найденов

Нападателят на българския ЦСКА Спас Делев попадна под радара на т.нар. "скаут" на авторитетната британска медия Sky Sports, който следи развитието на най-талантливите млади футболисти по света. Читатели на сайта предлагат имена на футболисти, които те считат за талантливи, и от редакцията преценяват дали да направят преглед на кариерата и потенциала на въпросния играч.

В случая читател на Sky Sports на име Господин Господинов е изпратил името на седмицата на "армейците" и от медията са проявили сериозен интерес към "торпедото". Ето и какво пише сайтът по адрес на голаджията от село Ключ:

"Спас Делев се очертава като един от най-ценените млади футболисти в Източна Европа. Той е следващата голяма надежда на българския футбол. 21-годишният играч в момента защитава цветовете на ЦСКА (София) и по-рано тази година записа и първия си мач с националната фланелка на страната.

Какво всъщност представлява Спас Делев? Дали той е бъдещето на българския футбол? Доста вероятно е да е така. Миниатюрният младок направи своя професионален дебют едва през 2008-а, но бързо си изгради име. В първия си сезон е избран за Най-добър млад футболист в родината си. Той започва кариерата си в Пирин (Благоевград), като впечатлява с изявите си. Той е следен от големите отбори в страната, като в крайна сметка ЦСКА го взима под наем за една година, като сделката бързо става постоянна.

Сега Делев е основна част от тима на ЦСКА и има 12 гола в 22 мача като титуляр. Това е доста впечатляващо, имайки предвид факта, че той не винаги е пускан като чист нападател. Той често пъти е пускан да играе по фланговете, но без значение от позицията, неговият нюх към завършващия удар личи и Делев се стреми винаги да бъде в добра позиция. Име в това се крие и талантът на футболист- той не просто има "футболен мозък" който му позволява да раздава добри пасове, но може да прецени пробивите си до секундата, за да създава опасности.

Почти цялата му игра е съсредоточена в завършващата фаза. Но именно заради това той е в отбора- за да създава положения и да бележи голове. Делев е дребничък, но има мощна физика. Това го прави впечатляващ нападател, въпреки не особено впечатляващите му размери. Неговият прогрес в професионално отношение бе отчетен по-рано тази година, когато бе повикан от селекционера на България Лотар Матеус за евроквалификацията на тима срещу Швейцария през март.

Мнението на скаута:

Делев е много впечатляващ млад талант, който по всяка вероятност това лято ще смени отбора и ще се премести в някое от силните първенства в Европа. Въпреки, че е само на 21 години, Делев изглежда готов за големия футбол, макар че още един сезон в българската А група също не би му навредил.

Рейтинг на скаута:

Стрелба: 7/10

Подаване: 7/10

Единоборства: 7/10

Игра с глава: 6/10

Скорост: 8/10

Поглед върху играта: 7/10

Настоящи качества: 7/10

Възможни максимални качества: 10/10

Общ рейтинг на скаута: 59/80

Настояща цена: 3 милиона британски лири

Потенциална цена: 15 милиона британски лири

Водещи

Най-четени