Станислас Вавринка е първият финалист на Australian Open 23.01 | 14:56

Швейцарецът стига до мач за титлата в турнир от Големия шлем за първи път в кариерата си

От Мариян Найденов

Швейцарският тенисист Станислас Вавринка се класира за финала на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като се наложи с 6:3, 6:7(1), 7:6(3), 7:6(4) над чеха Томаш Бердих.

Срещата предложи много емоции на зрителите на "Род Лейвър Арена" и тези пред телевизионните екрани, като двамата изиграха три тайбрека, но днес просто бе денят на Вавринка и нямаше кой да го спре към първия му финал в турнир от Големия шлем.

Освен това Вавринка стана вторият швейцарец след именития си сънародник Роджър Федерер, който може да се похвали с подобно постижение. Малка, но много съществена разлика между двамата обаче е, че на Стан стори това при 36-ото си участие, докато Роджър е рекордьор по титли от Шлема със 17 завоювани трофея.

Точно срещу Федерер може да се изправи Вавринка на финала, но преди това Роджър трябва да преодолее световния номер 1 Рафаел Надал на полуфиналите. Срещата между двамата титани на съвременния тенис е утре от 10:30 часа българско време.

В двубоите с възможните си съперници на финала, Вавринка не може да се похвали с кой знае каква успеваемост. Той няма победа в 12 изиграни мача с Надал, а от 13 срещи с Федерер има само един успех. 

Водещи

Най-четени