Статуята пред "Емирейтс" разплака Тиери Анри 09.12 | 21:00

Френският голмайстор не скри вълнението си от специалния жест, който получи от Арсенал

От Константин Симидчийски

Най-добрият реализатор в историята на Арсенал Тиери Анри не успя да сдържи сълзите си, след като днес пред "Емирейтс" бе открита негова бронзова статуя. Французинът е една от трите легенди на "топчиите", редом с мениджъра Хърбърт Чапман и бранителя Тони Адамс, които бяха удостоени с подобна чест.

Статуите на Анри, Чапман и Адамс са част от програмата, която Арсенал продължава да следва в отбелязването на 125-годишнината на клуба. Тиери Анри бе в Лондон днес, като не успя да сдържи сълзите си, изнасяйки прочувствена реч пред стадиона на любимия си клуб.

"Дори и в най-големите си мечти не съм смятал, че бих имал подобна статуя пред стадиона на отбора, който обичам и подкрепям", започна Анри, който през 2007 напусна Арсенал с отбелязани 226 гола за клуба.

"Начинът, по който е изградена статуята, е перфектен начин да се изрази любовта ми към Арсенал - на колене с лице към "Емирейтс" и с "Хайбъри" зад гърба ми. Невероятно е. Искам да благодаря и на феновете. Вие винаги сте били специални. Винаги съм опитвал да давам най-доброто от себе си, макар и да зная, че понякога това не е било достатъчно", добави нападателят на Ню Йорк Ред Булс.

По време на речта си Анри не успя да скрие емоциите си, което и му позволи да се пошегува: "Зная, че някои журналисти искаха да ме разнищят, само защото не показвам достатъчно емоция. Ето, сега демонстрирам емоция за клуба, който обичам".

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер е с ключов принос за развитието, което бившият капитан осъществи до един от най-добрите нападатели на планетата. Професора не скри адмирациите си към Анри, обрисувайки го като професионалист за пример.

"Тиери напълно заслужава честта, която получи днес. Чувствам се изключително горд, че станах свидетел на това", заяви Венгер.

"Тиери е фуболист, който притежава всичко, за което можеш да мечтаеш като мениджър - физически потенциал, техника, супер интелигентност и това, което хората често забравят за много топ атлети - отдаденост към професията и сериозен личен живот. Той е просто истински модел за подражание, който спечели всичко, което може да бъде спечелено във футбола. Тиери, ти наистина бе специален", добави Арсен Венгер, който през 1999 привлече своя сънародник от Ювентус за сумата от 11 милиона паунда.

Водещи

Най-четени