Стефка Костадинова: Шокира ме новината за борбата 13.02 | 15:26

Изпълкомът на МОК предложи изключване на борбата от олимпийските спортове

От Краси Киров

Председателят на БОК Стефка Костадинова призна, че новината за възможното отпадане на борбата от олимпийската програма е била шокираща за нея.

Както е известно, Изпълкомът на МОК вчера предложи борбата да не бъде включена в програмата за Игрите през 2020 година.

"Новината меко казано беше шок за мен. Борбата е национален спорт на България. Много спортове, които бяха застрашени да бъдат изкарани от олимпийската програма, бяха лобирали, бяха направили консултации и останаха. В борбата бяха 100 процента сигурни, че няма да отпаднат за 2020 година", каза Костадинова.

"Това не е удар срещу България. Има много държави, в които борбата е водещ спорт. Сред тях са и големите сили като Русия и САЩ. В Изпълкома обаче няма човек от Русия или Америка. Според мен грешката е и на международната федерация по борба. Просто ситуацията явно е била подценена", допълни тя.

След решението на Изпълкома на МОК борбата заедно със спортовете бейзбол/софтбол, карате, ролкови кънки, спортно катерене, скуош, уейкборд и ушу ще се състезават за включване в олимпийската програма 2020 като допълнителен спорт.

Осемте спорта ще се представят пред Изпълкома на МОК на заседание през май в Санкт Петербург (Русия), след което ръководният орган на централата ще реши кой от тях да препоръча за включване като допълнителен спорт в олимпийската програма за 2020 година на сесията на МОК в Буенос Айрес (Аржентина) от 7 до 10 септември.

"Аз съм положително настроена. Не виждам как борбата ще бъде изкарана от олимпийската програма. Това, че борбата има малък рейтинг не е вярно. Залите на големите първенства са винаги пълни.

Смятам, че през май борбата ще се защити достойно в конкуренцията на седемте спорта, които не искам да коментирам, защото е просто несериозно да ги сравнявам с борбата, а през септември сесията няма да гласува борбата да отпадне от олимпийската програма", каза Костадинова.

Водещи

Най-четени