Удар за България: Изключват борбата от Олимпиадата 12.02 | 14:35

Най-успешният български спорт отпада през 2020 година

От Даниел Любомиров

Най-успешният спорт за България на Олимпийски игри – борбата – няма да бъде част от програмата на следващите издания на най-големия международен спортен форум.

Новината е изключително изненадваща, защото се очакваше не борбата, а модерният петобой или джудото да бъдат премахнати от Олимпиадата през 2020-та година.

България има общо 68 (16 златни, 32 сребърни, 20 бронзови) медала от всички издания на Олимпийски игри в историята до момента – последният от тях беше спечелен от Станка Златева (сребро) в Лондон 2012.

Броят на отличията в този спорт безапелационно е на първо място, що се отнася до българските постижения, като на втора позиция по медали за нас е вдигането на тежести с 36 медала.

На днешното си заседание Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет (МОК) реши да остави въпросните два спорта за сметка на борбата, която е донесла най-много медали на България.

Сега борбата попада в компанията на още шест спорта, които се надяват да бъдат "помилвани" и върнати през 2020. Другите спортове са скуош, карате, спортно катерене, уейкбординг (каране на сноуборд във вода), ушу (на Запад известно като Кунг-Фу) и каране на ролери.

МОК направи обстоен анализ в 30 аспекта (някои от тях са ТВ рейтинг, продажба на билети, глобална популярност, допинг употреба) на общо 26 вида спорт, които са част от програмата на Олимпийските игри, като след изключването на борбата ще бъде прибавен нов вид спорт.

Това ще се случи на заседание на Изпълнителното бюро на МОК в Санкт Петербург по-късно тази година.

Борбата е част от програмата на Олимпийските игри от 1896-та година и единственото ѝ отсъствие е било в Париж 1900-ата.

Борбата, в класически и свободен стил, имаше 344 представители на Олимпиадата в Лондон миналото лято. Общият брой комплекти медали, раздадени в английската столица, беше 11.

Водещи

Най-четени