Стоичков не взе участие в 100-годишния юбилей на Парма 14.10 | 10:48

Италианският клуб отпразнува 100-годишнината си с мач, в който взеха участие плеяда от звезди

От Мариян Найденов

Снощи отборът на Парма отпразнува 100-годишния си юбилей с пищно тържество, а гвоздеят на вечерта бе демонстративен мач, в който взеха участие плеяда от звезди, носили екипа на клуба през годините.

Двата отбора, наречени "Жълто-сини" звезди и "Звездите кръстоносци" направиха истинско зрелище за публиката на препълнения стадион "Енио Тардини", а двубоят завърши 7:5 в полза на "кръстоносците".

Попаденията в мача бяха дело на Дино Баджо, Алесандро Лукарели, Бернардо Коради, Саво Милошевич, Фабио Канаваро, Пици, а с по два гола се отчетоха Фаустино Асприля, Ернан Креспо и Марио Станич.

В двата състава личаха имената на легенди като Клаудио Тафарел, Дино Баджо, Фернандо Коуто, Фаустино Асприля, Фабио Канаваро, Лилиан Тюрам, Джанфранко Дзола, Ернан Креспо, Антонио Касано и други.

Сред съзвездието от футболисти обаче липсваше българският нападател Христо Стоичков, който също е носил екипа на славния италиански клуб. 

Камата е един от най-знаменитите играчи в историята на "дуковете", но на практика престоят му на стадион "Енио Тардини" продължи само една година - през сезон 1995/96.

С екипа на "жълто-сините" Стоичков има 23 мача и 5 гола, като е вторият българин в историята след Николай Илиев, който играе в клуб от Серия А. Илиев изкара от 1989-та до 1991-ва година в Болоня.

Валери Божинов пък е третият българин, който защитава цветовете на отбори от Апенините и също изкара известен период от кариерата си в Парма. Бож има 61 мача и 11 попадения за "дуковете", като през лятото имаше спекулации, че може да се завърне при тях, но до реален трансфер така и не се стигна.

Водещи

Най-четени