Стойка Петрова донесе шести пореден успех на българския бокс в Лондон 05.08 | 17:14

Българката разгроми Сиона Фернандес и се класира на четвъртфиналите

От Божидар Азманов

България продължава да е със сто процентов успех в Олимпийския турнир по бокс, след като днес Стойка Петрова дебютира с категоричен успех в категория до 51 килограма при жените.

26-годишната Петрова бе безкомпромисна срещу Сиона Фернандес от Нова Зеландия и я победи с 23:11, като спечели всички четири рунда съответно с 5:2, 4:3, 7:4, 7:2.

В първата част българката, която се класира на Олимпадата чрез "уайлд кард", започна отлично и след няколко добри комбинации от прави удари респектира своята съперничка и поведе с 5:2.

Във втория рунд новозеландката се опита да стои равностойно и започна агресивно, но в крайна сметка той отново беше в полза на Петрова - 4:3.

От тук насетне Фернандес трябваше да стопява голямата преднина на родната боксьорка, заигра по-агресивно, но Петрова отвърна с добра контраигра и натрупа още по-голяма разлика, като в средата на последната част дори прати новозеландката в нокдаун.

На четвъртфиналите българката ще се изправи срещу европейската шампионка Никола Адамс от Великобритания. Двубоят е утре от 16.15 часа българско време.

Поставената под номер 2 Адамс е вицешампионка от последните три световни първенства. В края на февруари тази година 29-годишната британка стана носителка на купа "Странджа".

Припомняме, че женският бокс прави дебют в Олимпийската програма и за първи път в Лондон ще бъдат раздадени медали и при дамите.

Програмата на българските боксьори в английската столица днес продължава с пълна сила. Довечера в категория до 56 килограма Детелин Далаклиев излиза в битка за медал срещу световния шампион Люк Кембъл, а Тервел Пулев ще се изправи срещу Ямил Пералта Яра от Аржентина при до 91-килограмовите.

Вчера пък Александър Александров постигна уникален успех срещу световния вицешампион Схин Джонхун в най-леката категория.

Водещи

Най-четени