Стойчев остава начело на България и поиска оставката на Лазаров 17.05 | 15:09

Специалистът ще води "лъвовете" временно, ако шефът на волейбола не напусне

От Краси Киров

Уволненият в неделя треньор на националния отбор по волейбол Радостин Стойчев прие предложението да поеме отново отбора, но само в следващите три седмици, когато ще се проведе следващата олимпийска квалификация.

Той все пак ще води националите в предстоящата квалификация, тъй като няма кой да поеме отбора и да го подготви в следващите три седмици.

Причините да се съгласи се крият в подкрепата на отбора, тази на публиката, както и в разговорите с премиера Бойко Борисов.

Треньорът на Тренто ще води българските "лъвове" в предстоящата квалификация за Лондон, но настоя, че ако Данчо Лазаров не си подаде оставката до тогава, то той напуска без условности.

"Имам да направя една декларация, след което няма да отговарям на повече въпроси. Смятам, че тя ще бъде достатъчно изчерпателна. В следващите дни ще има време дам отговорите, които ви интересуват", започна Радостин Стойчев и продължи.

"Вчера се състоя среща при премиера, в присъствието на министъра на спорта Свилен Нейков, част от отбора, както и част от щаба. След тази среща проведох разговори, бях решил да се върна и да поема отбора, въпреки голямата обида и да я преглътна.

Но след това ваш колега ме насочи към едно интервю на Данчо Лазаров във вестник "Преса". Прочетох го и искам да заявя, че в това интервю се казват много лъжи.", коментира думите на Данчо Лазаров опитният ни специалист.

"В него се казва, че по-рано е трябвало да ме уволнят, заради липса на професионализъм, груби грешки, непрофесионално отношение. Оттук се налага отношението, че съм некомпетентен и не желая да водя отбора".

След това той продължи да коментира изказването на президента на федерацията по повод "провала" на българския специалист начело на националния ни отбор по волейбол.

"Ако това е така, аз не мога да бъда треньор. Ако съм вреден, най-нормалното решение е да подам оставка. Понятие като "хорска любов", пак цитирам това интервю, няма, това противоречи на пълната зала по време на мачовете и подкрепата, която получаваме, както и подкрепата на премиера. Г-н Данчо Лазаров говори, че моето уволнение е окончателно, защото представянето на отбора е незадоволително."

Стойчев добави, че състоянието на Андрей Жеков не е позволявало на разпределителя ни да се появи на терена, като непрекъснато се говореше, че той не се разбира с треньора и затова не играе. Опитният специалист след това призова Лазаров да си подаде оставката, ако не може да докаже, че специалистът е провалил мача с Германия.

"Тук трябва да отговоря на това, че Андрей Жеков абсолютно не можеше да играе, и това е решение на лекарския щаб, не мое. От това следва, че г-н Данчо Лазаров, в качеството си на президент на федерацията, и г-н Радостин Стойчев, в качеството си на национален селекционер, е абсолютно невъзможно да работят заедно. Г-н Лазаров трябва да докаже твърденията си, че съм продал мача, ако няма доказателства е редно да си подаде оставката."

Той все пак се съгласи да води отбора поне в предстоящите три седмици, когато трябва да се проведе олимпийската квалификация, но настоя, че подава оставката си още сега, ако в този период Данчо Лазаров не подаде своята оставка като президент на БФВ.

"Оставам треньор до квалификацията, поради простата причина, че времето е твърде малко и не може да се намери друг треньор. Личното настояване на премиера, както и молбата на играчите, ме карат да остана. Дължа го на момчета, които застанаха зад мен и ме подкрепиха. Това не беше подготвено, не съм го искал, но ме трогна. Ако до квалификацията Данчо Лазаров не подаде оставка, аз я подавам още сега. Явно аз съм вредният.

Искам да благодаря на премиера, но не като на премиер, а в качеството му на мъж. Не му се подмазвам, а го уважавам. Оценявам както неговата подкрепа, така и тази на отбора, който ми показа, че свършената от мен работа за година и половина значи нещо", коментира още Стойчев.

"Аз оставам треньор в следващите три седмици, но до тогава, ако Лазаров не си подаде оставката, аз си тръгвам с извинението, че съм ощетил отбора.

Имам много големи проблеми. Италианците в щаба са в Италия, трябва да ги организирам, имам среща с отбора, трябва да подновим тренировки, а вече загубихме два дни. Мога да заявя, че щабът и отборът ще направят и невъзможното, за да може България да отиде на Олимпиадата", завърши Стойчев.

След изявлението си той отказа да отговаря на каквито и да е въпроси, като в близко бъдеще ще организира пресконференция, на която ще отговори на всички зададени към него въпроси.

Водещи

Най-четени