Състезатели от 50 страни подвърдиха участие на маратона в Каварна 21.08 | 15:46

Събитието ще се излъчва от телевизии в 160 държави

От Константин Симидчийски

Състезатели от рекордните 50 страни от цял свят са потвърдили до момента участие в 13-ото световно първенство по полумаратон, което ще се проведе на 6 октомври 2012 година в Каварна. От излъчените от тях атлети 30 са стартирали и в маратона на завършилите на 12 август Олимпийски игри в Лондон.

Шампионатът на планетата в Каварна ще се предава пряко в 160 страни. Морският град спечели домакинството на световното през 2010 година в пряк двубой с мегаполиса Ню Йорк. Клипът за представянето на Каварна на изборите в Киев преди две години бе правен лично от известния български режисьор Андрей Слабаков. Сред домакините на първенства на планетата по полумаратон до момента са Рио де Жанейро (Бразилия), Осло (Норвегия), Брюксел (Белгия), Цюрих (Швейцария), Ню Делхи (Индия) и Едмънтън (Канада).

През 2014 година шампионатът ще се проведе в Копенхаген (Дания), който беше избран сред градове от шест държави, които се надпреварваха да го организират. Сред големите шампиони, печелили световното първенство по полумаратон, са олимпийските златни медалисти Пола Радклиф, Хайле Гебреселасие, Пол Тергат, които са и световни рекордьори по маратон. Първенството в Каварна бе включено в серията от пет големи прояви, с които Световната федерация по лека атлетика (ИААФ) отбелязва през 2012 своята 100-годишнина. Със своите 214 страни-членки ИААФ е най-голямата организация в света.

Шампионатът по полумаратон в Каварна се организира от БФЛА, Община Каварна и ИААФ. Почетен председател на организационния комитет на световното по полумаратон в България е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Бюджетът на шампионата е в размер на 2,9 млн. лв. Половината от тези пари са осигурени от ИААФ, община Каварна и спонсори на БФЛА.

За останалите 1,4 млн. лв. федерацията по лека атлетика е кандидатствала с проект, подаден през септември 2011 година пред министeрството на физическото възпитание и спорта. До момента отпуснатите средства от държавата за световното първенство са 800 хиляди лева.

Водещи

Най-четени