Тандемът Гришо и Цвети напуска непобеден Хопман Къп 06.01 | 16:17

Димитров и Пиронкова надиграха Фиш и Матек-Сандс в мач от 1 сет, приключил при 8:5 гейма

От Даниел Любомиров

Българският тандем Григор Димитров и Цветана Пиронкова се поздрави с трета поредна победа на Хопман Къп, след като преодоля съпротивата на американското дуо Марди Фиш и Бетани Матек-Сандс с 8:5 гейма.

Двубоят на смесени двойки имаше значение единствено за определяне на второто място в нашата група, поради което форматът му беше само от 1 сет, който продължи до спечелването на 8 гейма. И четиримата тенисисти имаха ангажименти с полети за следващите турнири от подготовката за Аustralian Open, като Гришо дори призна на интервюто след мача, че е пропуснал своя самолет.

Така Димитров и Пиронкова напускат Хопман Къп непобедени в игрите на смесени двойки, след като сразиха последователно дуото на Чехия с 2:1 (Квитова / Бердих), Дания (Возняцки / Нилсен) отново с 2:1 и сега САЩ с 1:0 след 8:5 гейма.

България заема второ място в своята група, след като на сингъл Цветана Пиронкова загуби и трите си мача, но Гришо помогна за прогреса на страната ни, надигравайки Нилсен и Марди Фиш.

Американците стартираха с успех в първото си подаване за срещата, което донякъде може би е успокоило Фиш, който се чувстваше лично обиден след разгрома от Гришо. Все пак Димитров демонстрира със своя сервис именно срещу световния номер 8, че не е изтощен от двубоя помежду им преди минути и на няколко пъти провокира негови грешки.

При 1:1 бе ред на Матек-Сандс да изпълнява начален удар срещу Пиронкова, а Фиш с няколко грешки позволи на българите да стигнат до 40-40. Гришо с невероятен форхенд в зоната на американеца спечели предимство за България, а след това добър синхрон между двойката ни доведе до първия пробив в мача – 2:1 за Цвети и Григор.

При сервирането на българката срещу Фиш геймът се разви оспорвано и отново резултатът бе равен – 40-40. За пореден път обаче тандемът ни показа висша класа и въпреки съпротивата на "янките", поведохме с 3:1.

Цели два дюса бяха нужни на двойката от САЩ да спечели своя сервис-гейм, за да намали на 3:2, но в ответното подаване на българите Гришо отново загатна за превъзходство пред Фиш. Световният номер 8 пък реши да внася напрежение в нашето поле и започна отново да спори разпалено с Димитров и съдията, без да има видимо основание за поведението си.

При 4:3 и сервис за България съперниците получиха право на почивка, а мачът щеше да бъде подновен с нов комплект топки. Въпреки равностойната битка на корта, нашето дуо успя да спечели важния гейм, с който запази предимството си в пробивите.

За съжаление Цвети и Гришо не можаха да се поздравят нов брейк, но пък българинът отново впечатли публиката с изключителен минаващ удар покрай мрежата - почти от изхода на корта. Все пак при 5:4 и сервис на Григор набързо стигнахме до два гейм-бола, а 76-ият в ранглистата на АТP затвори частта с ас – 7:4.

Началният удар на Пиронкова обаче не помогна на българите да се откъснат още повече в резултата, а и грешка на Гришо се оказа решителна за върнатия пробив – 7:5. В ответния гейм обаче победата на българския тандем бе осигурена след нов пробив и 8:5 гейма.

Водещи

Най-четени