Твенте победи Аякс и спечели Купата на Холандия 08.05 | 22:00

Българският страж на шампионите Николай Михайлов остана на резервната скамейка за своя отбор

От Константин Симидчийски

Шампионът на Холандия Твенте прибави и Купата на страната към своята витрина, след като днес лидерът в Ередивизи надделя над Аякс с 3:2 след продължения. Двубоят се изигра в Ротердам, а редовното време завърши наравно 2:2. Шампионите обаче изковаха успех в продълженията, след като Марк Янко реализира с глава едва минути преди последния съдийски сигнал.

Българският страж на Твенте Николай Михайлов остана на резервната скамейка на своя отбор, а възможност да играе на финала получи клубната легенда Сандер Бошкер, който игра и във всички останали мачове от турнира.

Триумфът на Твенте определено бе изкован с много дух и воля, имайки предвид, че Аякс имаше преднина от два чисти гола на своята сметка. Грандът от Амстердам успя да поведе с 2:0, след като първо Деми де Зеув откри в 19', а в 40' Лоренцо Ебесилио удвои.

Възпитаниците на Франк де Бур може би вече се виждаха с купата, но не така смятаха играчите на Прюдом. В самия край на полувремето Брама успя да намали на 1:2, като при такъв резултат завърши и първата част.

През второто полувреме Твенте съумя да доведе нещата до продължения, като решаващо за това се оказа попадението на Тео Янсен. В 55' капитанът на шампионите бе изведен на добра стрелкова позиция, а Янсен с левия крак изравни за 2:2. До края на редовното време до нови голове не се стигна, което и доведе до две продължения от по 15 минути.

Резултатът от редовното време се запази равен в по-голямата част от продълженията, преди да се стигне до 117'. Тогава влезналият като смяна Марк Янко се извиси над всички след статично положение пред вратата на Аякс, пронизвайки с глава Вермеер за крайното 3:2 в полза на Твенте.

Така Твенте триумфира за трети път с Купата на Холандия в своята история, след като шампионите вече бяха печелили отличието на два пъти през 1977 и 2011.

Водещи

Най-четени