Тервел Пулев: Не се чувствам герой 14.08 | 11:49

Бронзовият медалист говори за отличието си, преживяванията в Лондон и дали би насочил сина си към бокса

От Иво Вецев

Бронзовият медалист от Олимпиадата в Лондон Тервел Пулев сподели тази сутрин, че медал от подобен форум е едно голямо постижение, тъй като участват най-силните спортисти във всеки спорт.

Боксьорът ни гостува тази сутрин в Нова телевизия, където говори обширно за Игрите в Лондон, където той стана единият от двамата ни медалисти. Той се класира за полуфиналите след победа над аржентинеца Хара, което му гарантира медал. По-късно той загуби от Юсик, който стана и олимпийски шампион.

"Такъв медал се печели с много години труд, усилия и лишения", сподели Пулев. "Трудно е да се печели на голям турнир, още повече Олимпиада, тъй като конкуренцията е голяма и жестока.

"За представянето на България всеки си има гледни точки. Да, беше хубаво да вземем повече медали, но какво да се прави", каза бронзовият медалист по повод сравнително слабото представяне на българските спортисти.

"Вътре в ринга продължителността на един мач може да ни се стори около час. Всеки миг трябва да внимаваш, да си с максимална концентрация, да не получиш удар, да не изпуснеш някоя ситуация", увери Пулев, който беше запитан дали и на боксьорите един мач им се струва 9 минути, колкото е за зрителя.

Не беше подмината и темата за финансирането, като много атлети се оплакаха от липсата на пари и подготовка за Лондон 2012. Пулев обаче увери, че в бокса нещата не са били по този начин.

"Самочувствието и финансите имат пряка зависимост за успехите. Както е в различните сфери, така и в спорта парите движат нещата. Няма как това да бъде изолирано. Колкото повече пари, толкова повече развитие.

"Нямахме оплаквания от пари. Всеки си знае, това са различни спортове и аз не мога да коментирам. Ние обаче имахме много лагери, проведохме силна подготовка и няма от какво да се оплача.

"Дългосрочни планове не правя. Сега предстои почивка", лаконичен бе Пулев относно плановете си след края на Олимпиадата.

"Не се чувствам герой, защото не съм се върнал непобеден, но пък взех медал и не мога да съм песимист.

"Около олимпийското село като се излезе има огромен търговски център, в който не можеш да се разминеш с хората. Препълнено е. Когато се появих с медала, хората се радваха и не можех да си тръгна поне един час", коментира срещата си с българите в Лондон след завоюването на медала. 

"И аз се стремях към по-благороден медал. От Станка очакваха повече, това очакване и натоварване ѝ изигра лоша шега и тя не се радваше на медала. Първите дни беше малко паднал тонуса, после ми направи впечатление, че си оправи настроението и погледна по-позитивно на нещата", каза още Пулев.

Той изказа специална благодарност на своя личен треньор - Борислав Бояджиев, който му е помогнал много и голяма част от постижението му е благодарение на него. Също така той призна, че от аматьорския бокс трудно могат да се печелят пари.

"За отличието голям процент заслуга има Борислав Бояджиев, защото малко хора го знаят и аз много му благодаря за усилията.

"От аматьорският бокс, да ви кажа честно, няма кой знае каква печалба. Трудно е да издържаш семейство само с това. Но когато вземеш медал, нещата се променят, става различно заради премиите и държавата, иначе е трудно", увери Пулев.

"Ще помислим за професионалния бокс. В момента съм състезател на боксов клуб Левски, както и на БФБокс, и това е ситуацията в момента.. Не мисля толкова напред, сега искам да си почина".

"Казвал съм и преди, бих насочил сина си към спорт, но по-скоро не към бокса. Усилията, които полагаш, нямат възвращаемост. Трябва да вземеш медал, а там има над 10 хиляди спортисти, от които едва 300 се връщат с медал", каза боксьорът, запитан дали би насочил сина си към бокса.

"В Лондон много българи ме срещнаха и бях с тениска на България и ме разпознаха. Много ме спряха, за да ме поздравят и ми се радваха. Дори имаше жени, които като ме видяха директно скачаха и ме прегръщаха.

"Трудно е да се пресъздаде с думи това преживяване. Атмосферата и емоцията, които бяха, просто трябва да се усетят", допълни Тервел Пулев.

Водещи

Най-четени