Тина Мазе с исторически 4-ти успех в гигантския слалом 16.12 | 19:17

Словенката убедителна лидерка в класирането за Световната купа

От Даниел Любомиров

Тина Мазе за пореден път демонстрира отличната си форма през сезона и постигна забележителна 4-та победа в гигантски слалом, като триумфира в дисциплината във френския зимен център Куршевел.

Тази дестинация е историческа за алпийските ски при дамите, защото за първи път става арена на старт от женската Световна купа. Миналата година състезанието беше отменено заради лоши атмосферни условия.

29-годишната Мазе от Словения стана първата дама, която печели 4 поредни гигантски слалома от сезон 2007/08 насам, когато с такова постижение можеше да се похвали Денис Карбон.

Мазе доминираше и след първия манш, а във втория отново беше най-бърза на пистата, въпреки че в почивката се изсипа сериозно количество сняг над Куршевел. Общото време на словенката беше 2:16,84 минути (1:10,03 минута в първия манш и 1:06,81 минута във втория манш).

Катрин Цетел от Австрия завърши на второ място с общо време 2:17.06 минути, като след първия манш беше трета, но успя да навакса изоставането си. Така Цетел запази втората си позиция в класирането до момента за сезона в гигантския слалом.

На трета позиция се нареди представителката на домакините Теса Уорли, която не можа да постигне първата си победа на домашна писта и в крайна сметка финишира с време 2:17,06 (1:10,72 и 1:06,34).

Ана Фенингер от Австрия приключи на 4-та позиция, а топ 6 допълниха Фрида Хансдотер (Швеция) и Джулия Манкузо от САЩ.

Звездата Линдзи Вон не можа да финишира след първия манш и затвърди впечатленията, че контузията ѝ преди началото на сезона започва сериозно да се отразява на резултатите в началото на зимната кампания.

Благодарение на перфектното си представяне в гигантския слалом досега Тина Мазе е лидер в класирането за Световната купа по ски алпийски дисциплини. Тя има 799 точки в актива си и води убедително пред втората Мария Хьофъл-Рийш, която има 468 пункта, а днес в Куршевел завърши едва 26-та.

Трета е Катрин Цетел от Австрия с 440 точки, следвана от Линдзи Вон с 414, а Джулия Манкузо с 327 и Лара Гут от Швейцария (17-та днес) с 323 пункта допълват топ 6.

Водещи

Най-четени