Томас Лафчис: "Черното тото" е обхванало футбола в световен мащаб 04.06 | 13:33

Бившият президент на Левски говори още за Бербатов, националния отбор, "сините" и Лудогорец

От Даниел Любомиров

Томас Лафчис бе гост в сутрешния блок по Нова телевизия "Здравей, България" и даде обширно интервю, в което говори за най-актуалните теми в българския футбол в момента. Бившият президент на Левски не пропусна да отчете грешката на ключови фигури в любимия му отбор, като отново даде мнението си за "черното тото" и развитите му схеми и мрежи в световен мащаб.

За уговарянето на мачове

"Интересите във футбола, както и парите, са много, а оттам идват и скандалите", започна Лафчис. "Има си клубове, има си състави, въпреки малкия интерес обаче, задкулисният интерес е голям. Дори в детско-юношеския футбол има замесени залози в букмейкърски къщи.

Футболът вече не е игра, защото много мачове са предварително уговорени в чуждестранни заложни къщи. Хората вече се съмняват във всеки мач дали не е уговорен, което не е проблем само в България, а и в цял свят. Но футболистите също имат отговорност, без тях не може да се уреди мач."

За съмненията около победата над Холандия

"Не казвам, че няма чудеса във футбола, а и е факт, че победата ни беше стечение на обстоятелствата. Но поведението на някои играчи в този мач и в мачовете след него ме кара да имам някакви съмнения.

Може българите да не са знаели за уговорка, може да са само холандците да са участвали, може дори само един холандец или само съдията да участва. Помним онази контрола на България с четирите дузпи срещу Естония.

Има хора, които са изградили мрежи за залози и преценяват много добре кога точно да заложат. При 1:0 за Холандия залозите скачат до 100:1 за победа на българите, а те точно това правят. Не знам как функционират букмейкърите, но според мен системата е направена така че да печелят определени хора, които са близки до заложните къщи."

За ситуацията в Левски

"Не знам след като Гонзо си тръгна от "Герена" дали не е още обиден, защото той бе една от ключовите фигури в Левски, а се водеха преговори с Мъри зад гърба му. Не искам да взимам ничия страна, на мен ни е болно, че феновете се разделят на лагери.

Всеки изпълнителен директор или друг шеф в Левски е длъжник и е правил грешки, защото е човешко. Престъпление е да вредиш съзнателно на любимия си клуб чрез схеми в твой чист интерес.

Нито нападките на Гонзо към Сираков приемам, нито обратното. Ако отборът играеше хубав футбол и футболистите играеха за публиката, може би по-лесно щеше да се приеме фактът, че Левски не спечели трофей и през тази година. През 90-те години не сме ставали първи винаги, но имахме 20 000 души на мач, защото хората виждаха, че играчите се раздават докрай, а сега не е така - бездушни са.

За изненадващия шампион Лудогорец

Лудогорец в момента е по-добър от Левски и не само, те в 30-те мача в първенството доказаха, че са по-достойни за титлата. С изключение на март месец, те играеха най-добре и показаха постоянство, което е нужно, за да бъдеш шампион.

Проблем е и ЦСКА, защото за втори път води с огромна разлика малко преди края и в последствие изпуска титлата. В Разград пък се направи прекрасна база и се инвестира в неща, на които другите клубове не обръщат внимание."

За влиянието на Любослав Пенев в националния отбор

"Контролите не могат да дадат представа за истинския облик на тима, това ще се види в световните квалификации наесен. Все пак, хубаво е, че има позитивизъм, по-добър колектив и повече настроение в отбора.

За Димитър Бербатов и Мартин Петров

Предателство е да се откажеш от националния отбор, защото играеш за страната си, а не за някаква фигура в Изпълкома, например. Но Бербатов трябва да се върне, защото ще бъде полезен на отбора, тъй като е един от тримата, може би, най-класни футболисти на България за всички времена.

Колкото до Мартин Петров, не мисля, че ще бъде пренебрегван занапред, защото той е един от най-добрите ни играчи от настоящия състав. Той може да е обиден, но не трябва да забравяме, че той е изтощен от тежкия сезон в Премиършип, но съм сигурен, че ще бъде на линия за тежката есен", каза още Лафчис.

За Христо Стоичков като президент на БФС

"Не мога да преценя дали един добър футболист ще бъде добър ръководител, но Христо е голяма фигура във футбола. Ако обаче си направи добър екип, може и да успее да направи положителна промяна."

За разпадането на Литекс

"Гриша Ганчев по душа си е ЦСКА-р и много пъти в миналото беше близо до влизане в управата на клуба. Жалко е, че Литекс се разпада, защото той беше един от най-силните отбори в последните 10 години и е фактор", завърши Лафчис.

Водещи

Най-четени