Томов: Феновете ще спасят ЦСКА, следваме модела на Арсенал 22.03 | 11:46

Идеологът на "червените" подчерта, че не смята да става мажоритарен собственик

От iNews.bg

Силният човек в ЦСКА Александър Томов коментира публичното предлагане на акции на клуба, което стартира на Българската фондова борса вчера. Той каза, че продажбата върви много добре и скоро "червените" ще пуснат нова емисия, като освен редови фенове, се очакват и крупни инвеститори са проявят интерес към ценните книжа на ЦСКА.

Томов добави, че не той и ръководството, а феновете са истинските спасители на клуба и ако всичко продължава със същите темпове, то отборът ще може да си постави директни шампионски цели.

Идеологът на дебело подчерта, че няма намерение да става мажоритарен собственик, а ЦСКА следва модела на Арсенал, в който феновете участват в управлението на клуба, каквато е и целта на "армейците".

"За първи ден добре продавахме акции. За мен е важна бройката на инвеститорите. Не крия, че ние следваме модела на Арсенал, където феновете участват в управлението. Така клубът няма да зависи от един човек, който е собственик и от това, какво е положението му. Създава се много по-гъвкава организация. Аз не желая да оставам мажоритарен собственик", каза Томов в ефира на БНТ.

"Ще има група по-крупни инвеститори. Това ще даде възможност 10-15 човека да участват пряко в управлението, но те непрекъснато ще бъдат контролирани от останалите акционери. Аз съм фен на акционерното общество. Така клубът ще стане 100% прозрачен.

Да бъдеш на борсата, означава да публикуваш всичко. Не ми се вижда сериозно да има хора, които не искат да купят акции, защото аз съм в клуба. Самият факт, че вчера 800 акционери са стартирали, е показателен. Всичко друго е завист.

Ако не бяхме ние, в момента нямаше да има ЦСКА, щеше да има синдик. Ние наследихме 35 милиона дълг, в момента е 12 милиона и е обезпечен. Издръжката на клуба зависи от целите. Ние максимално свихме разходите есента. Гарантирахме приходи. Сега ще бъде тежък период, но сега клубът излиза на чиста финансова перспектива. С гордост мога да кажа, че нямаме нови дългове", похвали се Томов.

"Ако феновете застанат зад клуба, ще може да си поставим директни шампионски цели. Ще имаме достатъчно средства и ще може да си позволим по-мащабна селекция. Вчера имаше опашка на стадиона за акции.

Ние очакваме и по-големи инвеститори. И Бербатов заяви интерес. Това ми каза неговият мениджър Емил Данчев. Рано е да се говори за разпределяне на дивидент. Първият резултат е, че клубът е спасен от фалит и е в челото на класирането. Но нека да изчистим всички дългове", каза още силният човек в ЦСКА.

"Стадион "Българска армия" никога не е бил на концесия. ЦСКА е единственият онеправдан клуб, от големите, при който стадионът е абсолютна държавна собственост. Ние имаме инвеститор за цялостно преустройство. Предстои и този въпрос да се уреди. Смятам, че ще се справим и с лиценза. Парите от акциите няма да бъдат използвани за лиценза", завърши Александър Томов.

Водещи

Най-четени