Топалов тръгна с реми в Турнира на претендентите 13.03 | 16:24

Веско и Шахрияр Мамедяров си стиснаха ръцете на 36-ия ход, следва мач с Ананд

От Мариян Найденов

19-ият световен шампион Веселин Топалов започна с реми участието си в Турнира на претендентите, който се провежда в руския град Ханти-Мансийск.

В среща от първия кръг на турнира българският гросмайстор, който игра с черните, и азерският му съперник не излъчиха победител, като двамата си стиснаха ръцете след 36 хода, разделяйки по 0.5 точки.

Следващият съперник на Топалов е доскорошният световен шампион Вишванатан Ананд, срещу когото Веско ще има белите фигури. 

Индиецът бе и единственият, който се поздрави с победа на старта на надпреварата. Той игра с белите срещу арменеца Левон Аронян и успя да го матира след 47 хода.

Останалите две две партии завършиха с равенства. Дмитрий Андрейкин - Владимир Крамник не излъчиха победител в първото руско дерби в Ханти-Мансийск, а в другото - Сергей Карякин също се съгласи на реми с  Пьотър Свидлер завършиха реми.

В надпреварата в руския град участват осемте най-добри гросмайстори в света. Те ще мерят сили от 13 до 31 март, за да излъчат следващия съперник за короната на новия световен шампион Магнур Карлсен, като ще си разделят и награден фонд от 420 000 евро.

Водещи

Най-четени