Торес се отпуши и бетонира Челси в топ 3 19.05 | 20:18

"Сините" от Лондон спечелиха задължителната победа над Евертън в последния кръг

От Даниел Любомиров

Фернандо Торес прекрати близо половин годишната си суша откъм голове в Премиършип, за да донесе ценна победа с 2:1 на Челси над Евертън, която подпечата 3-ата позиция на "сините" в крайното класиране на шампионата в Англия.

Последният 38-ми кръг предложи безброй емоции на футболните фенове по света, като дербито на "Стамфорд Бридж" не правеше изключение. Победата на домакините беше задължителна, за да бъдат спокойни те за по-горната си позиция, която им дава право на директно участие в Шампионската лига.

В 8-ата минута избраният вчера за футболист номер 1 на Челси Хуан Мата откри резултата и доказа, че изборът е бил напълно правилен - това бе 11-то попадение за испанеца, който има и 12 асистенции в Премиършип (общо 35 през сезона).

Стивън Нейсмит изравни в 15-ата минута след добро подаване на Аничебе и прекрати сушата си от 20 мача без отбелязан гол в първенството.

Фернандо Торес също не бе реализирал в шампионата от доста дълго време - от декември 2012-та година или общо 18 срещи - но в 78-ата минута прониза вратаря на гостите Тим Хауърд, за да подпечата 3-ата позиция на Челси.

"Сините" от Лондон официално приключват кампанията със 73 точки в топ 3, а Арсенал остава 4-ти със 73, докато Тотнъм със 72 отпада от сметките за Шампионската лига.

Още в 8-ата минута домакините поведоха в резултата, след като далечен изстрел на Демба Ба беше нескопосано отразен от Тим Хауърд, който сложи топката на пътя на връхлитащия Хуан Мата. Футболист номер 1 на Челси за сезона нямаше проблеми на празна врата да се разпише и да изведе Челси напред.

Стивън Нейсмит имаше шанс да изравни почти моментално след този момент, но се отчете с пропуск. Все пак в 14-ата минута той се оказа на правилното място в наказателното поле, за да получи добър пас от Аничебе и сам срещу Чех да го преодолее за 1:1.

До края на полувремето по-сериозен пропуск направи Кевин Миралас, но Фернандо Торес имаше по-чисто положение за гол при центриране на Бранислав Иванович. Испанският реализатор обаче в случая не можа да насочи топката с глава в очертанията на вратата от чиста позиция.

На почивката феновете на Челси нямаха особено поводи за радост, защото 3-тото място все още не беше гарантирано за любимците им. В другите важни мачове Арсенал и Тотнъм продължаваха при резултат 0:0, но "сините" знаеха, че са длъжни да победят Евертън.

В 58-ата минута Джони Хейтинга направи великолепен шпагат в защита, за да не позволи на Кейхил да стреля в наказателното поле. Бранителят на Евертън бе длъжен да играе чисто и го направи, предпазвайки отбора си от втори гол.

В 74-ата минута обаче Евертън застраши сериозно вратата на Чех, след като Никица Йелавич някак си не успя да насочи кълбото в очертанията от 5 метра разстояние.

Гостите бяха моментално наказани за неефективността си - 120 секунди по-късно Виктор Моузес свали топката за Торес в наказателното поле и испанецът с прецизен изстрел отблизо разстреля Тим Хауърд за 2:1.

Водещи

Най-четени