Тренто стартира с успех на Световното клубно първенство 10.10 | 07:16

Световните шампионии надделяха с 3:0 гейма над Ал-Ахли (Кайро) в първата си среща от груповата фаза

От Краси Киров

Европейският и световен шампион Тренто започна защитата на титлата си в клубното първенство на планетата с чист успех над египетския Ал-Ахли.

Момчетата на националния селекционер Радостин Стойчев последваха примера на фаворити в надпреварата и не допуснаха изненада срещу тима от Кайро за успеха с 3:0 (25-16, 25-22, 25-22) при първото им участие в тазгодишния турнир в Доха. За Ал-Ахли пък това бе второ поражение в група B, след вчерашната загуба от домакините Ал Араби с 2:3.

Над всички за Тренто в днешния следобед бяха звездите на тима Османи Хуантурена и Матей Казийски, които се отчетоха със съответно 14 и 13 точки за победата. Ян Щокър се присъедини към отличниците със своите 12 точки и отлични изяви на сервис и блок. Като цяло блокадата бе елементът, който отличи италианския шампион от неговия опонент. Казийски и компания завършиха срещата с 10 блокади, за сметка на скромните 4 в полза на египтяните.

Наставникът на шампионите Стойчев даде шанс за изява на всичките си звезди в двубоя, като единствената промяна в сравнение с основната му седмица през миналия сезон бе центърът Стийв Бинкман.

Тимът на Ал-Ахли започна срещата освободено и дори поведе с 4:2 на именития си съперник, като с малки изключения, тимът запази аванса си до средата на първия гейм. При резултат 11:12 в полза на африканците обаче на сервис се появи Ян Щокър, който след безмилостна серия даде комфортна преднина на Тренто - 19:12, последвана от успеха в гейма с 25:16.

Във следващите две части италианците отново трябваше да се потрудят за успеха, а силите на полето бяха изравнени до 20-тата точка на геймовете. Класата на Трентино обаче каза своята дума и отборът не позволи на съперника да открие сметката си в днешния следобед, завършвайки мача с категоричен успех - 3:0

Следващото изпитание за шампионите е срещата с домакините от Ал-Араби във вторник. Припомняме, че двата най-добри отбора във всяка група ще намерят място на 1/2-финалите на турнира, които започват на 13-ти октомври.

"Успяхме да спечелим труден мач и съм доволен, че не ни се наложи да играем повече от три гейма", заяви на пресконференцията след двубоя Радостин Стойчев.

"Със сигурност не показахме максимума от възможностите си, очакват ни тежки тренировки, които да ни подготвят за предизвикателството в следващия етап на турнира".

"Отборът се събра в пълен състав едва преди няколко седмици заради международните ангажименти на голяма част от състезателите. Искам да поздравя тима на Ал-Ахли за достойното представяне и да му пожелая успех в следващите мачове", допълни Стойчев.

"Ал Ахли игра втори мач в надпреварата и донякъде имаше предимство срещу нас. Все още се намираме в познавателен процес на турнира и съперниците. Със сигурност не направихме най-добрия си мач, но се надяваме, че добрите ни игри тепърва предстоят", оптимистично завърши капитанът на тима Матей Казийски.

Водещи

Най-четени