Три от три за шампиона в НБЛ, Левски и Черно море по петите му 31.10 | 10:25

Баскетболните ни грандове не срещнаха сериозна съпротива в третия кръг на НБЛ

От Михаела Ганчева

Водещите баскетболни тимове в страната ни – Лукойл Академик и Левски не срещнаха особени трудности да спечелят срещите си от третия кръг на новия сезон в НБЛ и вече започват да се откъсват от останалата група в таблицата. Между тях обаче се намъкна младият тим на Черно море, който загря за дербито с шампиона след седмица с престижен успех над бронзовия медалист Ямбол у дома.

Лукойл Академик продължи безупречната си серия в България, след като срази Рилски спортист с 82:71 при гостуването си в "Арена Самоков". Вдъхновението от драматичния успех над Тимишоара в Балканската лига преди дни и вярната публика не бяха достатъчни на Рилецо да преодолее класния си съперник. Въпреки това първото полувреме на срещата бе напълно равностойно. След почивката обаче тимът на Йовица Арсич започна постепенно да вдига оборотите, а преднината им през последните 10 минути набъбна до непреодолимите за самоковци 12 пункта.

Най-резултатен за победителите очаквано бе Брендън Хийт, който наниза 17 точки, а Бруно Шундов добави 15 за успеха. Топреализатор на двубоя обаче стана сръбският център на Рилецо Филип Вукосавлевич с впечатляващите 23 точки, като сънародникът му и бивш играч на Лукойл Бранко Миркович се отчете с 15.

Вицешампионът Левски пък преодоля поражението си от дербито със "студентите" с категоричен успех над Балкан (Ботевград) в София – 81:73. Момчетата на Тити Папазов, които се представят отлично в Балканската лига, успяха да натрупат комфортен аванс до края на първите 10 минути и не позволиха на гостите да ги доближат в резултата пред погледите на агитката на ботевградчани, която щурмува тренировъчната зала на "Арена Армеец".

Успехът на Левски е още по-сладък, защото тимът успя да надвие съперника без топреализатора в българското първенство през последните две годни – Арън Харпър. В негово отсъствие за отличната си форма преди година напомни младата надежда на страната Павел Иванов, който завърши срещата с 13 точки. Павката бе и в основата на успеха на "сините" в Балканската лига срещу Апоел Тел Авив с чудесните си изяви от тройката. Митко Ангелов и Маркъс Хол добавиха по 12 пункта за успеха над Балкан, а с 10 точки и 8 борби срещата завърши новопривлеченият център Джъстин Елър.

Черно море успя да зарадва варненската публика с успех при първото си домакинство през сезона, побеждавайки Ямбол със 72:62 в интригуващ мач с непредизвестен финал. След няколко смени във водачеството, момчетата на Любимир Минчев съумяха да се откъснат на пет-шест точки от съперника си. Четири минути преди сирената равенството бе възстановено, но домакините играха по-концентрирано и резултатно в решителните моменти и завършиха срещата като победители.

Националът Александър Янев изигра поредния си силен мач за "моряците" и допринесе с дабъл-дабъл за успеха – 20 точки и 10 борби. Новото попълнение на тима Георги Давидов се включи отлично с 12 пункта и 7 борби.

Отборът на Спартак Плевен пък записа първия си успех в първенството след категорична победа над Черноморец с 91:79.

Три кръга след старта на шампионата Лукойл Академик държи лидерството с актив от 6 точки. Следват Черно море и Левски с по 5, а следващите пет отбора в таблицата имат по 4.

Водещи

Най-четени