УЕФА не изключва вариант да забрани на турски клубове да играят в Европа 29.12 | 14:48

Генералният секретар Джани Инфантино разкри, че УЕФА обмисля варианта да накаже турските отбори, които бяха признати за виновни в скандала с уредените мачове от Суперлигата

От Мариян Найденов

Генералният секретар Джани Инфантино разкри, че УЕФА обмисля варианта да накаже турските отбори, които бяха признати за виновни в скандала с уредените мачове от Суперлигата. Санкцията би била изключване на тези отбори от бъдещите европейски турнири.

"Нямаме ясни планове в тази насока, но си има правила, които важат за всички тимове", каза Инфантино пред Ройтерс. "По принцип мачовете от родните шампионати са под юрисдикцията на съответната национална федерация. Ще съгласуваме действията си с Турската федерация и ако е необходимо, ще предприемем наказателни мерки."

Както е известно, шампионът Фенербахче беше лишен от полагащото му се участие в Шампионската лига, след като бе обвинен в уреждане на двубой от местното първенство - победата с 4:3 над Сиваспор, която се оказа решаваща за спечелването на титлата в последния кръг.

Скандалът в Турция се разрасна и за виновни бяха признати общо 93-ма футболисти, както и изпълнителният директор на Фенербахче. Процесите бяха забавени, заради новия закон в Турция, който намали присъдата за манипулиране на мачове от 12 на 3 години.

"От правна гледна точка искаме всички правителства да предприемат сериозни мерки, защото тук става въпрос за нарушаване на закона и това е нещо наказуемо.

От друга страна насърчаваме федерациите да демонстрират нулева толерантност и да действат съгласно правилата - също и да наказват провинилите се в уреждане на мачове", завърши Инфантино.

Водещи