Удължиха едната DRS зона на пистата в Индия 22.10 | 09:08

От ФИА опитаха да направят трасето "Буд Интернешънъл" по-благоприятно за изпреварвания

От Даниел Любомиров

Пилотите във Формула 1 ще имат по-голям шанс да осъществят успешно изпреварване в предстоящото Гран при на Индия, след като организаторите решиха да разширят едната зона за активиране на подвижното задно крило (DRS).

Това ще бъде дебют на промяната по трасето, което за първи път прие състезание от Кралските гонки миналата година - тогава триумфира Себастиан Фетел и още повече затвърди доминацията си в шампионата.

Критиките към пистата "Буд Интернешънъл" бяха насочени именно към липсата на достатъчно точки, на които може да се изпреварва. Именно това доведе до безметежната победа на Фетел след спечелен полпозишън в квалификациите и негово лидерство във всичките 60 обиколки.

Статистиката от надпреварата е достатъчно показна - само шест опита за изпреварване са били извършени от пилотите на трасето, въпреки употребата на системата КЕРС и подвижното задно крило.

ФИА реши да поеме нещата в свои ръце и да направи реновация на пистата, за да увеличи шанса зрителите да гледат спектакъл.

Първата DRS зона остава по цялата дължина на старт-финалната права, а втората - между завои номер 3 и 4 - е удължена с 80 метра.

От ФИА също така потвърдиха, че двете ключови места на пистата ще бъдат напълно независими една от друга и ще имат собствени зони за изчисляване на разликата между два болида.

Най-четени