Уилямс сключи спонсорски договор с венецуелски петролен гигант 15.01 | 15:44

Пастор Малдонадо доведе в Уилямс петата най-мощна петролна компания в света

От Николай Драганов

Тимът на Уилямс подписа дългогодишен спонсорски договор с венецуелската петролна компания PDVSA. Тази новина идва скоро след като от отбора официално обявиха привличането на Пастор Малдонадо за свой втори пилот през следващия сезон на Формула 1. Венецуелският състезател ще замени в отбора напусналия Нико Хюлкенберг и ще се превърне в съотборник на Рубенс Барикело.

Сделката бе потвърдена лично от президента на Венецуела Уго Чавес на специална демонстративна надпревара организирана от самия Малдоналдо в родната му страна.

PDVSA е петата най-голяма петролна компания в света, като договорът е изключително добра новина за британския автомобилен тим, който изгуби няколко основни спонсора в края на 2010-а година, сред които и Royal Bank of Scotland. Логото на компанията ще бъде поставено на видно място както на самите болиди, така и върху екипировката на пилотите.

"Подписваме споразумение с един изключително силен партньор, който може да окаже съществено значение върху нашето бъдещо развитие като тим", заяви собственикът на тима Франк Уилямс.

Ръководеният от него тим е третия най-успешен отбор в историята на Формула 1, а през изминалата кампания завърши на шесто място при конструкторите.

"Флагът на Венецуела ще се развява цяла година благодарение на Пастор. Той няма да кара само за себе си и своята кариера, но ще олицетворява и надеждите на цяла една нация", обясни пък маркетинговият директор на петролния консорциум Хулио Гонсалес.

Новият сезон във Ф1 започва на 13-и март със състезанието за голямата награда на Бахрейн.