Уточниха финансите за игрите в Лондон 2012 19.04 | 12:22

Британската Олимпийска Асоциация и комитетът по организацията на игрите в Лондон 2012 прекратиха разногласията си

От Краси Киров

Британската Олимпийска Асоциация (БОА) и комитетът по организацията на игрите в Лондон 2012 сключиха сделка, с която прекратиха разногласията си около финансирането на форума. Взаимоотношенията между двете страни бяха обтегнати, след като БОА искаше финансите да бъдат изчислени и разделени, като имаше претенции за 20% от приходите от Олимпиадата, но в понеделник вечерта призна поражението си по случая.

Комитетът по организацията на игрите настоя, че Лондон 2012 включва и Параолимпийските игри, което означава, че не могат да бъдат правени никакви предварителни сметки. Международният Олимпийски Комитет отсъди в полза на огранизационния орган още миналия месец, но БОА отнесе случая в Спортния Арбитражен съд в Лозана.

Президентът на БОА Лорд Мийнихън, както и изпълнителният директор Анди Хърт бяха отстранени от организационния комитет, докато се чакаше решението. Самият президент на МОК Жак Рох сподели, че желае казусът да бъде решен възможно най-скоро. Споразумението вече е окончателно и ще влезе в сила днес, като БОА ще се съгласи с изчакването на края на Олимпийските и Параолимпийските игри, преди да се изчисляват приходите.

Като цяло олимпийската общност заставаше плътно зад огранизационния комитет и до голяма степен предопределяше изхода на диспута. Президентът на БОА Лорд Мойнихън, който от 2005-та заема поста си, бе призован да подаде оставка, ако исканията му не бъдат уважени.

 

Водещи