ФИА и ЕК правят шампионат за електромобили 04.04 | 11:30

"Искаме колкото се може по-скоро да имаме нови категории на състезания, които да носят по-голям заряд", обяви Жан Тод

От Константин Симидчийски

Световната автомобилна федерация ФИА може да направи специален шампионат за електромобили през близките години. Това обяви президентът на управляващото моторните спортове по света тяло Жан Тод, като се очаква ФИА да работи по този проект заедно с Европейската комисия.

Проучва се възможността този шампионат да бъде по подобие на Формула 1 и да се провежда на големите писти по света. Цитиран от вестник Financial Times, Тод заяви, че вече е назначил комисия по електромобилите вътре в самата ФИА. Нейн председател е бившият директор в БМВ Буркхард Гьошел.

По думите на Тод, ако всичко върви по план, подобен тип шампионат може да започне още през 2013-а година. "Искаме колкото се може по-скоро да имаме нови категории на състезания, които да носят по-голям заряд", обяви французинът. "Разбира се, ще се постараем да го популяризираме по целия свят, доколкото можем".

"Един от приоритети ми по време на моя мандат е да дам конкретно начало на трансформацията на автомобилната индустрия в Европа", заяви Антонио Тажани, комисарят по промишлеността към Европейския съюз. Той изрази надежда, че тази инициатива на ФИА ще засили интереса в Евросъюза към електрическите автомобили.

Водещи

Най-четени