ФИА иска преразглеждане на контракта с Формула 1 05.04 | 16:21

"Времената вече са различни", философски обясни президентът на Международната федерация по автомобилизъм Жан Тод

От iNews.bg

Президентът на ФИА Жан Тод намекна, че най-вероятно ще поиска преразглеждане на масивния контракт, парафиран между водената от него организация и Формула 1, относно комерсиалните права на атрактивния спорт.

През 2001 ФИА одобри предложението за стогодишен договор, подписан с оглавяваната от Бърни Екълстоун компания SLEC Trust за предаването на Формула 1, както и други комерсиални права.

Тогава сделката бе сключена в момент, когато действащ президент на ФИА бе Макс Моузли. Самият Жан Тод е президент на Международната федерация по автомобилизъм от 2009 насам, но през тази седмица французинът заяви, че "времената са се променили", което и от своя страна изисква преразглеждане на параметрите на сделката.

"Всички трябва да разберат, че времената са се променили много от момента, когато този договор е бил подписан", заяви Тод пред "Финаншъл Таймс".

"Технологията е вече различна. Еволюцията си има цена. Трябва да се уверя, че финансирането за ФИА е правилно", добави французинът.

Междувременно Жан Тод не пожела да отговори на обидните квалификации, които Бърни Екълстоун отправи по негов адрес и организацията, която французинът ръководи. 80-годишният Екълстоун оприличи Жан Тод на "лошо копие на Макс Моузли", като дори си позволи да каже, че ръководената от него Международна федерация по автомобилизъм е "пълен майтап".

Гневните коментари на бизнесмена бяха в резултат на предложението, което Жан Тод и ФИА отправиха относно преминаването към "зелени" и по-малки 1.6-литрови двигатели от 2013 насам.

"Има емоция, но това, което е най-важно, е никога да не прекаляваш", заяви Жан Тод. "Чувствам, че навлизането в спор е загуба на време, освен ако това не е наложително, за да се постигне някакъв резултат".

И напук на критиките на Бърни Екълстоун, Жан Тод вече мисли за втори мандат като президент на ФИА.

"Цялото ми съзнание е фокусирано върху това, да постигна колкото е възможно повече в моя първи мандат. Чувствам се здрав и мотивиран", добави Тод.

Водещи