ФИА одобри календара на WRC за 2012 14.04 | 19:55

България не присъства сред 13-те страни, които ще приемат кръгове от Световния рали шампионат

От Константин Симидчийски

Световната автомобилна федерация ФИА одобри календара за Световния рали шампионат (WRC) през 2012 година. Рали България няма да бъде част от най-големия форум за автомобили догодина.

Тринадесет държави са включени в одобрения списък на ФИА. Това са: Абу Даби, Аржентина, Финландия, Франция, Великобритания, Германия, Гърция, Мексико, Нова Зеландия, Португалия, Испания, Швеция и Норвегия. Две от надпреварите са отбелязани със звездичка (Великобритания и Аржентина).

Те ще бъдат обект на допълнително одобрение от ФИА заради бизнес интересите, които съпътстват отборите по време на подготовката за тези състезания. Някои вече се оплакаха, че заради по дългите състезания и трасета ще трябва да увеличават бюджета си драстично. Швеция и Норвегия ще предложат общо трасе за последната надпревара за годината.

Очаква се Нова Зеландия да си разменя с Австралия домакинството през една година. Същото се случва в Абу Даби и в Йордания.

Трасето в Аржентина е много дълги и част от него ще преминава през Уругвай. Датите на събитията още не са определени, като те със сигурност няма да съвпадат се тези от сезона за Формула 1 през 2012 година.

Водещи

Най-четени