ФИА само "плесна през ръцете" Мерцедес за незаконния тест 22.06 | 15:52

"Сребърните стрели" получиха нищожно наказание за нарушението на правилника

От Даниел Любомиров

Екипът на Мерцедес получи нищожно наказание от ФИА за извършването на нерегламентиран 1000-километров тест с болида за 2013-та година с гумите на Пирели.

Както е известно, най-новият скандал във Формула 1 избухна преди Гран при на Монако, когато се оказа, че "сребърните стрели" са нарушили правилника чрез използването на болида си за тази година за извършване на тест с гумите на Пирели.

От ФИА веднага свикаха Международен трибунал, за да преценят до колко Пирели и Мерцедес имат вина за извънредната ситуация.

Оказа се, че световната централа няма намерение да налага сериозни санкции на Мерцедес, въпреки че правилникът видимо е нарушен.

Единственото наказание, което "сребърните стрели" получиха, беше официално предупреждение и забрана за участие в теста за млади пилоти на пистата "Силвърстоун" по-късно през сезона.

Пирели също е получил официално предупреждение от автомобилната централа, въпреки че на практика тя няма право да налага каквито и да е наказания на фирмата доставчик на гуми във Формула 1.

Според ФИА и Пирели, и Мерцедес са опитали всичко възможно, за да се уверят, че не вършат нищо нередно на пистата "Каталуния" след Гран при на Испания с провеждането на 1000-километровия тест.

От екипа на Мерцедес са си разменили няколко имейла с отговорника на ФИА за Формула 1 Чарли Уайтинг, който е дал принципно и неформално разрешение за извършването на теста. Поради тази причина "сребърните стрели" не са наказани по-сериозно.

Пирели пък няма вина в очите на ФИА, защото федерацията призна мотивите на компанията да изисква болида от 2013-та година за извършването на теста, защото в противен случай данните от него не биха били актуални и съответно полезни.

Ферари и Ред Бул, които протестираха срещу поведението на Мерцедес, не са излезли с официално изявление, но по принцип не са доволни от прекалено леката санкция, която "сребърните стрели" получиха.

Водещи

Най-четени