ФИФА и Интерпол събират сили против лошите практики във футбола 09.05 | 19:35

Правоохранителната организация стисна ръце с футболната централа

От Константин Симидчийски

Опитите да се спре корупцията във футбола днес стигнаха много важна точка в своето развитие, след като стана ясно, че Световната футболна централа (ФИФА) и международна правоохранителна организация Интерпол ще си сътрудничат в тази насока.

ФИФА ще дари най-голямата сума, която някога Интерпол е получавала от частна организация, за да изгради 10-годишна безпрецендентна програма на стойност милиони евро към Анти-корупционното тренировъчно крило на футболното тяло в Глобалния комплекс на Интерпол в Сингапур.

Новината бе обявена от президента на ФИФА Сеп Блатер и генералният секретар на правоохранителната организация генерал Роналд К. Ноубъл на пресконференция в Цюрих. По договорка, Интерпол ще получи по 4 милиона евро в първите 2 и по 1.5 милиона през следващите 8 години от договора.

Най-дългосрочната инициатива в историята на Интерпол ще има за цел да пребори нелегалните залагания, както и уреждането на футболни мачове по целия свят. Програмата ще предложи обучение, тренировки и методи за превенция на корупцията във футбола. "Заплахата от уредени мачове е сред най-сериозните в съвременния спорт. Именно заради това трябва да вложим максимални усилия в борбата с нея", каза президентът на ФИФА Сеп Блатер.

"Съвместната ни работа с Интерпол е от решаващо значение за борбата. Именно заради това сме толкова щастливи, че можем да обявим тази огромна крачка напред, която ФИФА ще направи", каза още Блатер.

"С финансирането на дългосрочна програма за борба с корупцията, съвместно с Интерпол, ФИФА показва, че прави голяма крачка към осигуряване на честност и почтеност в света на футбола", каза генерал Ноубъл.

Водещи

Най-четени