ФИФА отличи Антонио Вутов като явление във футбола 05.12 | 17:30

Талантът на Левски стана най-младият голмайстор през седмицата

От Даниел Любомиров

16-годишният талант на Левски Антонио Вутов привлече погледите на ФИФА с отбелязването на първия си гол в професионалния футбол.

Както е известно, той се разписа за разгрома 7:1 над Етър в междинния 14-ти кръг на А група миналата седмица и спечели престижно признание като най-младият голмайстор в света за седмицата, уточнява официалният сайт на световната централа.

Вутов още миналия сезон влезе в историята на "сините", като едва 15-годишен дебютира в официален мач от първенството - равенството 1:1 с Локомотив (София) на 8-ми април 2012-та. Така той подобри статистиката на Георги Соколов, който държеше рекорда преди него.

ФИФА акцентира специално на талантливия футболист от "синята" школа, като добавя, че той се е разписал за първи път на 16 години и 175 дни.

Световната централа обръща внимание и на една неприятна за феновете на Атлетико (Мадрид) тенденция - "дюшекчиите" нямат победа над градския съперник Реал вече 13 години и 1 месец или общо в 22 столични дербита.

Последният успех на Атлетико датира от 30-ти октомври 1999-та година, а за първи път от 1996-та пък тимът играе с Реал с толкова голяма преднина преди мача - 8 точки, които след поражението бяха намалени на 5.

Кристиано Роналдо пък реализира 10-ия си гол от пряк свободен удар, откакто се подвизава в испанската Примера дивисион. Лео Меси има 6 такива попадения, но трябва се отбележи, че Роналдо е направил цели 159 опита от статични положения.

Рединг - Манчестър Юнайтед пък стана едва 3-ия мач в историята на Премиършип, в който се отбелязват 7 гола през първото полувреме. В неделя двата тима си нанизаха попаденията до 34-ата минута, а съвсем редовен гол на Робин ван Перси беше отменен, така че бройката можеше да бъде още по-голяма.

Нито един отбор в английското първенство не се е озовавал в ролята на инкасиращ първия гол в мач от Юнайтед. "Дяволите" цели 10 пъти са получавали първия гол в срещите си, но това не им пречи да оглавяват класирането.

Демба Ба пък вкара гол номер 21 000 в историята на Премиършип, когато се разписа за победата с 3:0 на Нюкасъл над Уигън.

Водещи

Най-четени