Фаворитите взеха своето на старта на новия сезон в Суперлигата 16.10 | 10:05

Обзор на първия етап от родния волейболен шампионат

От iNews.bg

В петък и събота се изиграха първите срещи от новия сезон на волейболния ни шампионат, а смятаните за фаворити тимове не допуснаха изненади в първите си стъпки в първенството. За сметка на това никой от новаците не успя да запише първите си точки в елита, а единственият мач, който предложи по-сериозна интрига бе срещата между Марек Юнион-Ивкони и Левски Волей, завършила 3:2 за дупничани.

Шампионът в Суперлигата и неговият подгласник от миналата година – ЦСКА и Пирин записаха категорични успехи с по 3:0 над съответно Черно море и Виктория Волей. "Червените", които се разделиха с чуждестранните си играчи през лятото, но запазиха ядрото от опитните Николай Иванов, Евгени Иванов и Ивайло Стефанов, срещнаха известни трудности срещу "моряците" само в първия гейм, но постепенно наложиха волята си с за около 70 минути игра си осигуриха първата победа в кампанията - 25:22, 25:13, 25: 21.

Пирин също имаше един гейм грижи при домакинството си на пловдивския новак Виктория Волей. Възпитаниците на Мирослав Живков успяха да спечелят оспорвания първи гейм от резултат 13:13 до 25:16, а в последствие и завършиха мача с чист успех 25:14 и 25:21 в отделните части. Топреализатори на Пирин станаха центровете Костадин Гаджанов и Светослав Гоцев, които заедно направиха цели 10 блока и се отчетоха с 15 и 14 точки за успеха на тима си.

Третият от миналата година – Нефтохимик 2010, който в предишната кампания носеше името Лукойл, не успя да вземе и гейм при гостуването си на Арда в Кърджали. Победителите пречупиха тима от морето, благодарение на завърналите се Невен Нешев и Коце Митев и доказаха, че имат сили да се противопоставят на фаворитите в лигата, особено у дома.

Отборите на Левски и Марек Юнион-Ивкони оправдаха очакванията и спретнаха най-интригуващия двубой в кръга. По-опитният и сработен тим на дупничани започна срещата по-добре и взе категорично първите два гейма, но "сините" не се отказаха и с големи усилия се добраха до тайбрек. Все пак опитът каза своята дума и Марек надделя във финалната част с 15:11 - 2:3 (19:25, 16:25, 25:23, 25:23, 11:15). Поражението за "сините" дойде най-вече заради сериозни проблеми в посрещането, като липсата на националното либеро Владислав Иванов бе осезаемо в първите стъпки на тима през сезона.

Другият представител на България в евротурнирите – КВК Габрово надви като гост дебютанта Ботев Луковит с 3:0 (25:20, 25:19, 25:22), а Монтана не се поколеба да вземе трите точки от Славия при визитата си в София в събота.