Федерер продължи към 1/4-финалите след лекция срещу Монако 06.09 | 10:20

Петкратният шампион в Ню Йорк имаше нужда от едва час и 22 минути игра, за да сломи съпротивата на аржентинския си опонент

От Константин Симидчийски

Рекордьорът по брой титли от Големия шлем Роджър Федерер се класира без проблеми за 1/4-финалите на Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк, давайки едва три гейма на аржентинеца Хуан Монако в сблъсъка помежду им тази нощ - 6-1 6-2 6-0.

30-годишният швейцарец изнесе истински рецитал на корта, а за съперника му не остана друго, освен да си води бележки от показното на Федерер. Урокът не бе и кой знае колко дълъг, имайки предвид, че световният номер 3 свърши работата си за едва час и 22 минути игра. По този начин Федерер достигна и до своя 30-и пореден 1/4-финал на турнир от Големия шлем.

Срещата между двамата тенисисти започна в 23,50 часа местно време, като видимо петкратният шампион в Ню Йорк не възнамеряваше да губи повече от нощния си сън. Едва 12 минути бяха нужни на Федерер да поведе с 5-0 гейма, преди аржентинецът все пак да спечели първия си и единствен гейм в сета.

Вторият сет не се различаваше почти по нищо от първия, като отново на корта имаше един тенисист, който играеше и друг, който просто наблюдаваше отблизо. Този път Монако успя да запише "цели" два гейма на своя актив, което обаче сякаш ядоса Федерер, спечелил третата и финална част с унизителното за всеки тенисист 6-0.

Така на 1/4-финалите съперник на Федерер отново ще бъде французинът Жо-Вилфред Цонга, като любопитното е, че швейцарецът загуби именно от този съперник на същата фаза на турнира в Уимбълдън. Тогава Федерер имаше преднина от 2-0 сета, преди да допусне шокиращ обрат от страна на мощния французин.

Самият Цонга достигна до 1/4-финалите на тазгодишния US Open, сломявайки една от големите надежди на домакините - намиращия се в чудесна форма напоследък Марди Фиш. Очакванията за оспорван петсетов двубой между двамата се потвърдиха напълно, но успехът бе за французина - 6-4 6-7(5) 3-6 6-4 6-2.

По този начин Жо-Вилфред Цонга достигна до своя първи 1/4-финал в Ню Йорк, а Роджър Федерер ще получи шанс да си върне на чернокожия французин за загубата, претърпяна в Лондон през юни.

Водещи