Новак Джокович с нова стъпка към титлата в Ню Йорк 06.09 | 09:45

Сърбинът се класира на 1/4-финалите на US Open, подчинявайки в три сета украинеца Александър Долгополов

От Константин Симидчийски

Световният номер 1 Новак Джокович направи нова стъпка към своя трети трофей от Големия шлем за 2011, класирайки се успешно за 1/4-финалите на Откритото първенство на САЩ. Съперник на Ноле във фазата на 1/8-финалите бе украинецът Александър Долгополов, срещу когото Джокович бе безкомпромисен - 7-6(14) 6-4 6-2.

Видимо обаче първият сет не бе никак лек за сърбина, на когото се наложи да изиграе "маратонски" тайбрек, приключил при 16-14 точки в негова полза. Отличаващият се с нестандартна игра Долгополов се представи отлично през първата част на сблъсъка, давайки и заявка за далеч по-оспорван мач, отколкото се оказа в последствие.

Долгополов дори успя да пробие сервиса на Ноле за 3-2 в своя полза, но загуби преднината си още в следващия гейм, не успявайки да направи важна крачка към спечелване на първия сет. Постепенно нещата стигнаха до тайбрек, по време на който зрителите в Ню Йорк станаха свидетели на истинска битка.

Неочаквано Долголопов дръпна с цели четири точки за 4-0, но световният номер 1 показа характер и изравни за 4-4. При 12-11 Джокович имаше и четвърти сетбол в своя полза, който обаче бе отразен от Долгополов. При 15-14 сърбинът получи шести шанс да сложи точка на спора в първата част, от което и в крайна сметка се възползва.

Случилото се видимо се отрази психически на украинеца, който допусна изоставане с 0-3 гейма още в самото начало на втория сет. Долгополов съумя да върне един от инкасираните два пробива, което обаче не се оказа достатъчно за спасяване на сета, който в крайна сметка отново бе спечелен от Джокович с 6-4.

В третата част украинецът съвсем свали гарда, успявайки да спечели само два гейма. Джокович от своя страна бе уверен и методичен в играта си, изковавайки крайния си успех с 3-0 сета. Така на 1/4-финалите Ноле ще се изправи срещу сънародника си Янко Типсаревич, който се наложи с 7-5 6-7(3) 7-5 6-2 над испанеца Хуан Карлос Фереро в друг от 1/8-финалните двубои на US Open.

Водещи

Най-четени