Фелипе Маса постави антирекорд във Ферари 21.03 | 09:35

Бразилският пилот "подобри" негативно постижение на Жан Алези

От Даниел Любомиров

Фелипе Маса се намира във възход от средата на миналия сезон и ако не бе оплескал стратегията си в Австралия, можеше да се покачи на подиума в дебютното за 2013-та Гран при.

Въпреки позитивните сигнали на бразилеца обаче, той регистрира изключително неприятен антирекорд в историята на пилотите на Ферари.

Маса няма победа в състезание от Формула 1 от Бразилия 2008-ма година, когато до последната обиколка се бореше за титлата с Люис Хамилтън, който тогава спечели единствената си до момента шампионска корона.

Това означава, че в 68-те надпревари от края на сезон 2008 до началото на 2013-та бразилецът не се е покачвал на най-високото стъпало на почетната стълбица.

Така Маса "подобри" антирекорда на Жан Алези, който от дебюта си за Скудерията през 1991-ва година не можа да постигне победа до Гран при на Канада през 1995-та, което са общо 67 състезания.

Въпреки това 31-годишният бразилец определи формата си като "10 пъти по-добра" в сравнение с миналия сезон.

Иначе аналите на Маранело помнят и други пилоти с дълги серии без успех – Микеле Алборето (55 състезания), Еди Ървайн (49 състезания), Клей Регацони (34 състезания), Стефан Йохансон (31 състезания), Рубенс Баричело (30 състезания), Крис Амон и Герхард Бергер (по 27 състезания).

В историята на Формула 1 като цяло има пилоти с далеч по-големи серии без победа, като някои изобщо не са печелили Гран при в кариерите си. Такъв пример е Андреа се Чезарис – 208 старта, Ник Хайдфелд – 183 старта и Мартин Бръндъл – 158 старта.

Ярно Трули пък е пилотът, който печели първата си победа и не успява да постигне втора в най-дълъг период – 135 състезания.

Междувременно Фернандо Алоно се подготвя да започне в своето юбилейно състезание номер 200 този уикенд в Малайзия.

Водещи

Най-четени