Фелпс каза "сбогом" на плуването с 18-о злато 05.08 | 10:42

Той бе част от щафетата на САЩ, която завоюва златните медали в състезанието 4х100 съчетано плуване

От Иво Вецев

Краят на една епоха! Това се случи късно снощи в плувния басейн в Лондон, след като Майкъл Фелпс се радели със спорта, на който е отдал целия си съзнателен живот.

Той го направи по феноменален начин, но това едва ли изненадва някого. Щафетата на САЩ 4х100 метра съчетано плуване спечели поредния златен медал за американците, а Куршума от Балтимор си осигури 22-и медал от Олимпийски игри, както и 18-о злато - постижение, което едва ли някога ще бъде подобрено.

САЩ завоюва златото с време от 3:29,35 минути, като не успя да подобри нито един от двата рекорда, но спечели финалната гонка убедително. Втори се наредиха японците, които осигуриха медал на Косуке Китаджима - легендата в плуването на "страната на изгряващото слънце", която също най-вероятно ще се откаже. Трети завърши квартетът на Австралия.

На първи пост за САЩ беше Матю Гривърс, който успя да даде половин тяло аванс на своите след силни 100 метра гръб (той е олимпийски шампион в дисциплината). Брендън Хенсън пое щафетата в бруста, но Китаджима направи страхотно плуване и от трето място предаде щафетата на първо, след като направи половин тяло аванс пред американеца.

Тогава дойде ред на Майкъл Фелпс - в последното си плуване той се хвърли яростно в атака и в 100-те метра бътърфлай отново остана без конкуренция и върна челната позиция на САЩ.

Шампионът на 100 метра свободен стил Нейтън Ейдриън беше на последен пост, като той записа чудесно плуване и "янките" станаха олимпийски шампион, финиширайки близо 2 секунди пред Япония.

Фелпс пък се сбогува с плувния басейн по най-добрия начин - със златен медал, спечелен заедно с неговите съотборници. Освен това той се превърна в най-добрия плувец и на тази Олимпиада, въпреки че започна с кошмарното 4-о място на 400 метра съчетано.

Той завоюва 4 златни медали и 2 сребърни, като това го нареди еднолично на първо място в индивидуалната класация при спортистите. САЩ пък разби за пореден път конкуренцията в плуването, след като завоюва цели 30 медала - 16 златни, 8 сребърни и 8 бронзови.

Водещи

Най-четени