Фетел и Уебър окупираха първите две места в Индия 27.10 | 13:00

Ред Бул се справиха с конкуренцията и за трети път през сезона стартират от първите две места на решетката

От Иво Вецев

Ред Бул и Себастиан Фетел продължиха тоталната си доминация по пистите във Формула 1 през последните състезания, след като немският пилот ще стартира от първа позиция в утрешното състезание за Голямата награда на Индия.

Така световният шампион повтори успеха си от миналата година, когато отново в Ню Делхи той спечели пол позишън. Радостта в лагера на Ред Бул е пълна, след като МАрк Уебър си осигури втората позиция и за трети път през този сезон двамата пилоти ще стартират един до друг от първите две места.

Основният конкурент на Фетел за световната титла - Фернандо Алонсо, пък остана сравнително назад в сравнение с немския си колега и неговото Ферари ще стартира от 5-а позиция. Разликата между двамата пилоти е 6 точки в полза на сегашния шампион.

Зад Алонсо се наредиха Маса, Райконен, Перес, Малдонадо и Розберг.

В първата квалификация темпото беше зададено от Уилямса на Пастор Малдонадо, който успя да изпревари Фетел, Розберг и Хамилтън, като и четиримата изглеждаха изключително бързи в първата част от квалификацията в Индия.

Не се получиха никакви изненади и след 10 минути обиколки извън състезанието останаха Петров, Глок, Де Ла Роса, Картекиян, Пик. Колата на Хейки Ковалайнен беше изтеглена с кран, след като той се завъртя в чакъла на завой №11, а единственото по-изненадващо име от отпадналите беше Жан-Ерик Верн с Торо Росо.

В самото начало на втората квалификация Себастиан Фетел и Марк Уебър записаха много бързи времена - съответно 1.25:435 м. и 1.25:610. Никой не застраши позициите им и двамата останаха първи и втори, а след тях се наредиха пилотите на МакЛарън Хамилтън и Бътън.

Драмата за влизане във финалната част беше огромна, след като до последно за местата се бореха 8 човека. Пастор Малдонадо направи изключителна обиколка в самия край и се нареди на 7-о място. Шумахер успя да се вреди в десетката, но силни последни обиколки на Райконен, Маса и Перес го изхвърлиха, а извън топ 10 останаха още Грожан (11), Хюлкенберк (12), Сена (13), Рикардо (15), Ди Реста (16) и Кобаяши (17). Шуми стартира от 14-о място.

В първите 5 минути на финалните 10 минути темпото беше зададено от Марк Уебър, който успя да се справи с конкуренцията на Фетел, Алонсо и ХАмилтън, регистрирайки време от 1.25.327 - най-бързото за деня. Хамилтън беше излязъл с чисто нов комплект гуми, с който обаче остана зад Алонсо, а Фетел допусна грешка и не успя да запише бърза обиколка.

В заключителните три минути всички пилоти излязоха на пистата, за да гонят добро време, но Фетел демонстрира бързината на своя болид и с безпогрешна квалификационна обиколка спря хронометрите на 1.25.283. Уебър не подобри времето и остана втори, докато на третата позиция успя да се нареди Хамилтън в последния момент, изпреварвайки съотборника си Бътън.

5-и и 6-и ще стартират Фераритата - Алонсо и Маса, а Райконен, Перес, Малдонадо и Розберг завършват челната десетка.

Водещи

Най-четени