Хамилтън на седмото небе от победата в Канада 11.06 | 10:53

Пилотът на МакЛарън сияеше след като спечели надхитрянето в края на състезанието

От Даниел Любомиров

Люис Хамилтън призна, че МакЛарън е обсъждал възможността да се използва стратегия с едно спиране в бокса в Гран при на Канада, но с течение на състезанието е станало ясно, че такава опция не е надеждна за него.

Пилотът на МакЛарън направи поход от пета позиция към победата на пистата "Жил Вилньов" след втория си питстоп, а съперникът му от Ферари Фернандо Алонсо реши да остане на трасето без да спира отново.

Британецът заличи пасив от 14 секунди и изпревари двукратния световен шампион с Рено, за да се превърне в седмия различен победител през този сезон във Формула 1.

"Според мен тимът направи страхотно решение със стратегията и спиранията", каза Хамилтън. "Много се изненадах, че запазих гумите в добро състояние доста дълго време и когато трябваше, направих много добри обиколки.

Определено не очаквах толкова добър първи стинт. Знаехме, че Фернандо е човекът, когото трябва да преборим на пистата, защото той по принцип поддържа страхотна скорост на дълги стинтове.

Ако бяхме останали само с едно спиране, мисля, че нямаше да имаме успех. Правилното решение беше стратегия с два питстопа.

Имах чувството, че Фернандо ще остане на пистата и знаех, че трябва да извлека максимума от гумите след второто спиране - това беше един от най-добрите ми стинтове изобщо.

Именно в Канада спечелих първото си Гран при и сега чувството е страхотно. Знаех, че ще е тежко, но се насладих на всяка една минута от състезанието.

Това е една от най-приятните ми победи, не можех да повярвам, когато пресякох финалната права. Чувството е като експлозия", завърши победителят.

Отново след състезанието Фернандо Алонсо защити стратегията на Ферари и заяви, че причината за загубата на четири позиции в края е била деградацията на гумите.

"18 обиколки преди края Хамилтън спря и ние имахме два варианта - да останем на пистата, за да "покрием" Себастиян Фетел, който също остана, или да влезем в бокса, за да видим какво ще се случи.

Ако бях спрял втори път, щях да се върна 4-ти на пистата, а с деградацията на гумите на Ромен Грожан, щеше да означава да финиширам 4-ти - това щеше да е голяма грешка. Сега обаче е ясно, че аз и Фетел направихме грешката, но 18 обиколки преди края все някой трябва да сбърка."

Световният шампион Себастиян Фетел пък изрази задоволството си, че е финиширал пред испанеца, въпреки че тръгна от полпозишън, а в крайна сметка премина 4-ти под шахматния флаг.

"Можехме да изберем и други решение, но сега е лесно да се говори по този начин", коментира Фетел след края на състезанието. "Бяхме 4 секунди зад Фернандо, а в крайна сметка завършихме преди него - така че това бе правилното решение и нямаше какво друго да направим.

Водещи

Най-четени