Фетел недостижим под пороя в Малайзия 23.03 | 11:20

Световният шампион със зашеметяваща последна обиколка

От Иво Вецев

Световният шампион Себастиан Фетел имаше сравнително тежка квалификация, но направи феноменална последна обиколка в последните секунди и спечели поредния пол-позишън в своята кариера.

Пилотът на Ред Бул бе недостижим на върха за втори пореден път, след като на мократа писта в Малайзия закова хронометрите на 1:49.674 и утре ще е основен фаворит за победа в състезанието, въпреки че в Австралия завърши едва 3-и.

Изненадата дойде от двете Ферарита и най-вече Фелипе Маса, който утре ще стартира от 2-о място, изоставайки на около 9 десети от лидера. Алонсо пък се нареди 3-и в квалификацията за своето състезание №200 във Формула 1. 

Победителят от Австралия Кими Райконен даде 7-о време, а най-много от дъжда в Q2 пострада Ромен Грожан, който беше 11-и преди да завали над почти цялата писта. Хамилтън (4), Уебър (5), Росберг, Бътън (8), Сутил (9) и Перес (10) пък допълват топ 10 за утрешното състезание на "Куала Лумпур".

Квалификация №1

Началото на квалификацията беше дадено от Макс Чилтон, който излезе пръв на пистата за бърза обиколка. Темпото беше зададено от Уилямса на Валтери Ботас, който закова времето на 1:38.239, но след него на пистата се появиха и основните фаворити, а Росберг даде най-добро време, спирайки хронометрите на 1:37.239.

Малко повече от 7 минути преди края на първата част от квалификацията и Ред Бул започна да прави своите обиколки, а Сутил задмина Росберг и записа време от 1.36.513. Лотус и Ред Бул пък изненадаха всички и караха с гуми медиум по време на първата квалификация. Техният пример

Световните шампиони от Ред Бул изненадващо започнаха слабо, като Уебър бе едва 15-и след първата си обиколка, докато Фетел се добра до 11-о място, на повече от секунда от Сутил. Австралиецът направи нова обиколка за 9-о място, но световният шампион едва стигна до 15-о място и като по чудо не беше задминат от Ботас и Верн в заключителните секунди.

След първите 20 минути на сесията очаквано всички фаворити продължиха, докато болидите на Марусия и Кейтъръм останаха последните - Ван Дер Гарде (22), Чилтон (21), Пик (20), Бианки (19). Уилямс и Торо Росо пък си разделиха по една позиция извън топ 16, като Ботас ще стартира 18-и, докато Верн не успя да изпревари Хулкенберг и получи стартов номер 17.

Най-голямата изненада пък остана 15-та позиция на Фетел, както и цялостното представяне на Ред Бул, които трябваше да треперят до края за своите места във втората квалификация.

Квалификация №2

Фетел отново разочарова с първата си обиколка, като отново не свали времето си под 1:37.00 минути, което му отреди 8-а позиция малко след преполовяването на втората част от квалификацията в Малайзия. Нико росберг пък окупира върха с 1:36.190 минути, което беше с една десета по-бързо от миналогодишната обиколка, която спечели пол-позишън. Уебър се настани втори на малко над 2 десети зад Мерцедеса на германеца.

Хамилтън пък заяви по радиото, че вече е започнало да вали на завой №5 и завой №6, а постепенно дъждът започна да става осезаем и Ди Реста се завъртя в средата на своята обиколка 4 минути преди края на втората част и остана извън топ 10.

Грожан пък беше видимо ядосан от 11-а си позиция и дъжда, който не му позволи да запише по-бърза обиколка и двама от редовните участници в топ 10 трябваше да се задоволят със стартови позиции далеч от лидерите. Освен тях квалификацията напуснаха Хулкенберг (12), Рикардо (13), Гитуерез (14), Ди Реста (15) Малдонадо (16).

Квалификация №3

DRS беше забранен на старта на последните 10 минути от квалификацията, а Сутил поведе колона от 3 болида в началото, като заедно с него бяха Перес и Уебър. В самото начало Хамилтън се завъртя, а темпото в началото беше зададено от Фетел, който закова хронометрите на 1:52.576 и изпревари Розберг с 1.322 секунди, въпреки че изпитваше затруднения и в двете квалификации преди финалната част.

Над пистата пък продължи да вали лек дъжд, който обаче отстъпи на изгряващото слънце, което се появи над пистата. Въпреки това пистата продължаваше да е наводнена 4 минути преди края на квалификацията.

Уебър записа отлична обиколка преди финалния напън на пилотите, като остана само на 0.441 секунди зад своя съотборник, окупирайки 2-та позиция в решетката.

2 минути преди края Хамилтън изненада световните шампиони и свали времето под 1.52.000, настанявайки се удобно в челото (1:51.699). Райконен можеше да го изпревари бързо след това, но допусна две грешки във втория сектор, които го лишиха от тази възможност.

Фетел направи слаб първи сектор, но след това дръпна с над секунда на Хамилтън и успя да запише обиколка от 1:49.674, с която отново грабна пол-позишън за утрешното състезание в Малайзия.

Изненадата дойде от двете Ферарита, които се наредиха на 2-и и 3-о място, като бразилецът изостана на 0.913 от немецът, а Алонсо изостана с над секунда. Хамилтън (4), Уебър (5), Росберг (6), Райконен (7), Бътън (8), Сутил (9) и Перес (10) завършиха решетката за утрешното състезание.