Фетел с трети пореден полпозишън 05.10 | 10:06

Германецът крачи към 4-та поредна световна титла, потегля първи в Корея

От Даниел Любомиров

Себастиан Фетел отново стресна конкуренцията и спечели трети пореден полпозишън, този път за Гран при на Корея, след като се пребори с основния си съперник за първата позиция - Люис Хамилтън.

Предлагаме превю за състезанието на азиатската писта "Йонам" в Sporta.bg

Последната свободна тренировка индикира, че световният шампион може да има проблеми да се справи със съпротивата на англичанина с Мерцедес, но до изненади не се стигна и Фетел натрупа аванс с първата си обиколка в третата част на квалифиакцията.

Германецът, който се приближава с бързи темпове към 4-ата си поредна световна титла, завъртя обиколка за 1:37.202 минути на пистата "Йонам" в Корея и дръпна с цели 0.308 секунди на Хамилтън.

Съотборникът на Фетел в Ред Бул Марк Уебър дори успя да се движи на второ място до самия край на третата квалификация, преди в крайна сметка Хамилтън да успее да изпревари един болид на Ред Бул - този на австралиеца, но остана на 0.218 секунди от лидера.

Уебър изостави последния си тур на трасето и се задоволи с третото място, което автоматично се превръща в 13-то на решетката за утрешната надпревара. iNews припомня, че след като се качи "на такси" на Ферари-то на Фернандо Алонсо след края на Гран при на Сингапур, Уебър получи 10 места наказание за старта на Гран при на Корея.

Така трети на "Йонам" ще потегли Ромен Грожан с Лотус, който заслужи поздравления с поредното си убедително представяне в квалификациите. Французинът успя да заслужи по-добра позиция от пилота на Мерцедес Нико Розберг и от дуото на Ферари Фернандо Алонсо и Фелипе Маса, които ще стартират на следващите позиции - 4-та, 5-та и 6-та.

Съотборникът на Грожан в Лотус и бъдещ пилот на Ферари Кими Райконен отново имаше проблеми в квалификациите, като успя да се вреди в топ 10, но ще потегли девети заради наказанието на Уебър. Ледения обаче остана на цели 1.620 секунди от темпото на Фетел.

За първи път през сезона Заубер успя да вкара и двете си коли в третата част на квалификациите - Нико Хюлкенберг се класира 8-ми, а Естебан Гутиерес - 9-ти, като ще тръгнат от едно място по-нагоре на решетката утре.

Пилотът на МакЛарън Серхио Перес не можа да намери място в топ 10 на квалификациите, но се облагодетелства от наказанието на Марк Уебър и ще потегли 10-ти утре, а едно място зад него ще стартира съотборникът му Дженсън Бътън.

Болидите на Форс Индия отново не впечатлиха и се наредиха 14-ти и 15-ти, като Адриан Сутил взе лек аванс пред Пол ди Реста. Бъдещият пилот на Ред Бул Даниел Рикардо класира своето Торо Росо 13-то и ще потегли с едно място пред сънародника си Марк Уебър.

Водещи

Най-четени