Фетел стана най-младият двукратен световен шампион във Формула 1 09.10 | 10:48

Най-бърз в Япония бе Дженсън Бътън, втори остана Фернандо Алонсо, а трети се нареди новият "стар" световен шампион Себастиян Фетел, който преди състезанието имаше нужда от само една точка, за да защити титлата си от миналата година

От Мариян Найденов

Пилотът на МакЛарън Дженсън Бътън спечели състезанието за Голямата награда на Япония на пистата "Сузука", следван от Фернандо Алонсо (Ферари), а на трето място завърши новият "стар" световен шампион Себастиян Фетел с Ред Бул. Въпреки че не успя да спечели надпреварата, третата позиция бе напълно достатъчна за германеца, за да ликува за втори път със световната титла, четири състезания преди края на сезона.

Спечелилият квалификацията за място вчера Себастиян Фетел стартира мудно и трябваше да се защитава яростно от двата МакЛаръна на Дженсън Бътън и Люис Хамилсън. В устрема си да го изпревари Бътън за малко не се сблъска с Фетел, което позволи на Хамилтън да излезе на втора позиция.

В крайна сметка германецът устоя на атаките и поведе колоната, следван от Хамилтън, Бътън и двете Ферари-та на Фелипе Маса и Фернандо Алонсо. Съотборникът на Фетел в Ред Бул - Марк Уебър се нареди шести, седми - Михаело Шумахер (Мерцедес), а топ 10 допълниха Виталий Петров (Рено) и Адриан Сутил (Форс Индия).

В шестата обиколка Алонсо използва своя DRS, за да атакува съотборника си Фелипе Маса, който не се съпротивлява дълго и го пусна на четвъртото място.

В 10-тата обиколка Фетел влезе в бокса за смяна на гуми, което позволи на Дженсън Бътън временно да поведе колоната, следван от Фенандо Алонсо, след като малко преди това и Люис Хамилтън бе спрял за нови гуми. Те веднага бяха последвани от Бътън, Алонсо и Уебър, което пък направи временен лидер Фелипе Маса, следван от Фетел, Бътън Алонсо, Хамилтън, Петров и Уебър. След това и Маса влезе в бокса и Фетел отново си върна първото място.

Постепенно в хода на състезанието Дженсън Бътън започна да прави все по-бързи обиколки и така успя да намали изоставането си от Себастиян Фетел на по-малко от 2 секунди.

В 19-тата обиколка Фетел влезе в бокса за нова смяна на гуми и Бътън поведе колоната, но само за две обиколки, преди и той да отстъпи водачеството на германеца, за да смени гумите си.

В следващите няколко обиколки събитията на пистата се развиха много бързо веднага при излизането си от бокса Бътън най-накрая успя да издебне Фетел и да го изпревари, повеждайки колоната.

Малко след това болидите на Хамилтън и Маса се закачиха леко, при което части от аеродинамиката на Ферари-то се разхвърчаха по пистата. Това наложи на пистата да влезе кола за сигурност в 24-та обиколка.

Така след първата половина от състезанието водач бе Бътън, следван от Фетел, Алонсо, Уебър, Маса и Хамилтън. Постепенно Бътън започна да се откъсва от останалите, като трупаше аванс, постоянно подобрявайки рекордите за най-бърза обиколка.

При последните влизания за смяна на гуми в бокса, механиците на МакЛарън си свършиха чудесно работата и Бътън остана лидер, като пред него бяха само Фернандо Алонсо и Михаел Шумахер, които обаче все още не бяха спирали в бокса.

След като всички смениха гумите си - новото класиране се оформи така - водач бе Дженсън Бътън с повече от 3 секунди преднина, следван от новия номер 2 Фернандо Алонсо, на трето място се движеше Себастиян Фетел.

В последните обиколки Бътън продължи да увеличава аванса си и поведе с повече от 5 секунди. В самия край на състезанието обаче Фернандо Алонсо успя да намали преднината му до две секунди, но за повече нямаше време и Бътън спечели Гран при на Япония. Втори остана Алонсо, който до последно се опитваше да изпревари победителя, но накрая трябваше да се примири.

На трето място се нареди новият "стар" световен шампион във Формула 1 Себастиян Фетел, който преди състезанието имаше нужда от само една точка, за да защити титлата си от миналата година. С това Фетел подобри още един рекорд в "кралските гонки" - германецът стана най-младият двукратен световен шампион.

Четвърти на "Сузука" завърши съотборникът на Фетел - Марк Уебър, следван от Люис Хамилтън. Шести се нареди седемкратният световен шампион Михаел Шумахер, а Фелипе Маса завърши седми. Последните места, които дават точки бяха заети от Серхио Перес, Виталий Петров и Нико Розберг, който направи истински подвиг, стартирайки от 23-а позиция, но в края на надпреварата успя да се пребори за десетото място.

Най-четени