Фетел ще гони 4-ата титла от полпозишън в Индия 26.10 | 12:42

Германецът отново беше от съвсем друга категория в квалификациите

От Даниел Любомиров

Себастиан Фетел записа "хеттрик" от полпозишъни преди изключително важното за него Гран при на Индия, което ще се проведе утре от 11:30 часа на пистата "Буд Интернешънъл".

Германецът, който с 99.9% сигурност ще бъде коронясан за световен шампион за 4-ти пореден път утре, се нуждаеше само от една летяща обиколка на трасето в Индия, за да си осигури първа позиция на старта.

Фетел спря хронометрите на 1:24.119 минути и за трета поредна година е най-бърз на "Буд Интернешънъл" - в последните два случая той успя да материализира полпоизшъна в победа.

На второ място ще потегли Нико Розберг, който изостана с цели 0.752 секунди от темпото на лидера в класирането. 3-ти се нареди съотборникът на Розберг в Мерцедес Люис Хамилтън, а до него на решетката ще се пласира Марк Уебър с другия Ред Бул.

Фелипе Маса направи отличен финален спринт и се нареди 5-ти, а шестото място остана за Кими Райконен. Нико Хюлкенберг се оказа по-бърз със своя Заубер от Фернандо Алонсо, който изостана на катастрофалните 1.7 секунди от темпото на Фетел и ще потегли 8-ми.

Топ 10 допълниха МакЛарън-ите на Серхио Перес и Дженсън Бътън.

2 минути преди края на третата част на квалификациите само Фетел, Уебър и Алонсо бяха записали бързи обиколки, като се наредиха съответно от 1-во до 3-то място. Трикратният световен шампион избра меките гуми за последното си излизане на пистата, а съотборникът му – медиум, като германецът имаше сериозно предимство на първата позиция във финалните мигове.

Нито един от конкурентите на Фетел не можа да се доближи сериозно до времето на пилота на Ред Бул и той с комфортна преднина грабна полпозишъна.

Форс Индия и Торо Росо останаха разочарованите екипи след края на втората част на квалификациите. Въпреки че бяха в топ 10 до края на 15-те минути, пилотите им бяха изместени от по-мощните болиди на Фелипе Маса и Дженсън Бътън.

В крайна сметка Даниел Рикардо се нареди едва 11-ти, а Пол ди Реста и Адриан Сутил ще стартират 12-ти и 13-ти. Жан-Ерик Верн – 14-ти, Валтери Ботас остана 15-ти, следван от Естебан Гутиерес на 16-то място.

Голямата изненада в първата част на квалификациите, без съмнение, бе отпадането на Ромен Грожан, който за втори път през сезона не успява да се вреди в топ 16 след първите 20 минути на пресявките.

Френският пилот на Лотус плати скъпа цена за оказалото се грешно решение да заложи на медиум гумите на Пирели за последната си порция бързи обиколки във финалните минути на сесията.

По тим радиото Грожан се оплака, че е бил задържан неправомерно от болидите пред себе си и до последно отказа да повярва, че е изхвърлен от квалификациите на толкова ранен етап. В крайна сметка, той ще стартира 17-ти на решетката на утрешното състезание.

Пастор Малдонадо (Уилямс), Жул Бианки (Маруся), Гидо ван дер Гарде, Шарл Пик (и двамата с Кейтъръм) и Макс Чилтън (Маруся) ще стартират в низходящ ред от 18-то до 22-ро място.

Водещи

Най-четени