Формула 1 с нови двигатели от 2014-та 30.06 | 18:33

От Формула 1 официално обявиха, че ще сменят настоящия мотор с предложения от отборите 1.60-литров V-образен шестцилиндров двигател от сезон 2014

От Мариян Найденов

От Формула 1 официално обявиха, че ще сменят настоящите мотори с 1.60-литрови V-образни шестцилиндрови двигатели от сезон 2014 по предложение на отборите, което бе направено миналата седмица по време на състезанието за Гран При на Европа.

"След гласуване на членовете, Световният съвет за моторни спортове реши да приеме предложението за промяна в правилата относно двигателите на колите във Формула 1, което бе направено по време на състезанието за голямата награда на Европа. Новите двигатели ще бъдат V-образни шестцилиндрови с 1.6 литра работен обем и ще съвместяват работа със системата за регенериране на енергия. Промените влизат в сила от старта на сезон 2014 във Формула 1", се казва в изявление на Световния съвет за моторни спортове към ФИА.

Няколко седмици отборите от Формула 1 и членовете на ФИА бяха в задънена улица относно ситуацията с двигателите, но в крайна сметка стигнаха до споразумение по време на заседанието на Формула 1 преди състезанието за голямата награда на Европа този уикенд.

След заседанието във Валенсия отборите заявиха, че ще изискват максималните обороти в минута да бъдат вдигнати от 12 000 до 15 000, но не стана ясно дали това е било включено в приетите планове.

Също така не е ясно дали новите правила относно шаситата на болидите, които трябва да влязат в сила от 2013, ще бъдат забавени, за да влязат в употреба с новите двигатели.

Водещи

Най-четени