Фуркад е олимпийски шампион в преследването 10.02 | 18:12

Бьорндален не можа да вземе нов медал, българите пак извън топ 40

От Даниел Любомиров

Шампионът от Световната купа по биатлон за миналия сезон и настоящ водач в генералното класиране Мартен Фуркад донесе първата титла на Франция от Зимните Олимпийски игри в Сочи, след като спечели преследването на 12.5 км.

Това е и първо стъпване на олимпийския връх на талантливия французин, който доминира в Световната купа и на световни първенства, но на Олимпиада досега имаше само сребро от масовия старт във Ванкувър 2010-та година.

Фуркад допусна само една грешка на огневия рубеж и беше недостижим за най-близкия си преследвач Ондрей Моравец от Чехия, който единствен стреля без грешка, но не можеше да се мери по скорост на ски бягане с французина.

Това е втори медал за Чехия в биатлона в Сочи 2014, след като Ярослав Соукуп стана трети в спринта на 10 км в събота. Днешният бронзов медал също отиде на сметката на Франция, с което страната за нула време влезе в топ 10 на класирането по нации на Олимпиадата.

Изненадващо трети в преследването завърши Жан Гийом Беатри, с което "петлите" окупираха две от призовите места в дисциплината. Олимпийският шампион от спринта в събота Оле Ейнар Бьорндален остана на 4-та позиция и не можа да прибави рекорден 13-ти медал от Зимни Олимпийски игри, като остава с 12 броя, колкото има и друг легендарен норвежец – Бьорн Дели.

Българското участие отново не може да се запомни с нещо особено - Красимир Анев с 5 грешки в стрелбата си финишира 48-ми, с което отчете прогрес от 1 позиция спрямо спринта. Владимир Илиев не можа да повали 7 мишени и се задоволи с 55-та позиция.

Водещи

Най-четени