Хеттрик на Янис Зику носи успех на ЦСКА срещу Миньор 12.11 | 18:23

Румънският нападател вече има 12 попадения в родния ни шампионат

От Даниел Любомиров

ЦСКА за малко да припомни на феновете си неприятните емоции от знаменитото гостуване на Миньор на "Българска армия" през октомври 2009-та, което перничани спечелиха с 3:0, а "армейците" бяха под ръководството на Любослав Пенев. В днешния мач от 13-ия кръг на Виктория футболно първенство в 64-ата минута Крум Бибишков вкара гол от първата атака на гостите и заличи минималния аванс на "червените", които до този момент почти на ходом доминираха.

Този път обаче нямаше място за неточности в редиците на домакините и благодарение на хеттрика на Янис Зику - негов първи с екипа на ЦСКА, Миньор бе надигран с 3:1.

Румънският нападател изведе "армейците" напред в 23-ата минута, когато получи отлично центриране успоредно на голлинията от Борис Галчев. Последва шокиращото изравняване от страна на Крум Бибишков, но ЦСКА не се стъписа и спокойно реализира още два гола.

Първо в 74-ата минута Зику се оказа на точното място в малкото наказателнот поле, за да вкара отклонената от Петър Стоянов топка след подаване от корнер. В 77-ата пък триходова комбинация между Александър Якимов, Иван Бандаловски и румънеца завърши с фиксирането на крания резултат 3:1 за ЦСКА.

Така "червените" излизат отново на първо място в класирането, след като вече имат 32 точки и изпреварват Лудогорец с 1. Естествено, възпитаниците на Ивайло Петев ще изиграят утре гостуването си на Черноморец в Бургас. Миньор пък остава с 13 пункта на 9-та позиция, колкото има и 10-ия Монтана.

"Армейците" бяха пълновластни господари на терена през първото полувреме, като гостите от Перник само веднъж отправиха точен удар, който по никакъв начин не затрудни вратаря Иван Караджов.

Иначе през първите десетина минути "червените" на няколко пъти застрашително се задържаха в наказателното поле на Миньор, но не се стигна до нужния завършващ удар, въпреки опитите на Спас Делев и Янис Зику.

Именно те двамата бяха най-активните в редиците на Димитър Пенев, като всички атаки на ЦСКА задължително минаваха през тях. Жуниор Мораеш също често създаваше работа на бранителите в жълто, но прекалените му индивидуални действия ставаха причина за провал на акцията. На няколко пъти бразилецът трябваше да комбинира със свой съотборник, но той избираше да играе сам.

В 23-ата минута все пак домакините стигнаха до нужния им за успокояване на действията първи гол - много умел пробив на Борис Галчев отдясно завърши с прецизно центриране успоредно на голлинията, като Зику бе оставен сам на пет метра от вратата и без проблеми реализира десетото си попадение от началото на сезона.

Към края на първата част излезе статистика, че ЦСКА е владеел топката 79% от времето, но "армейците" не бързаха да повишават преднината си. Естествено, те имаха шансове за това преди почивката, но в един от случаите Спас Делев излизаше сам срещу вратаря на Миньор Иван Чворович, но страничният съдия неправилно отсъди засада.

Друга качествена акция завърши с хитър пас в уличка на Зику към Мораеш, но бразилецът бе затворен светкавично от стража на перничани, който му попречи да нанесе силен удар.

След почивката Миньор не се хвърли в атака и продължи да се държи като спаринг партньор на терена, като поне възпитаниците на Стойчо Стоев играеха малко повече с топката. Нейното изнасяне обаче костваше много усилия на гостите, защото "червените" пресираха още пред наказателното поле на Чворович.

Делев и Зику отново се отчетоха с неточни удари от доста чисти позиции, с което пропуските в преден план за ЦСКА започнаха да стават прекалено много.

В 64-ата минута Миньор се върна с мача и напомни на домакините за неприятните емоции от двубоя, завършил 0:3 на "Армията", докато още треньор на ЦСКА беше Любослав Пенев. При абсолютно първата си атака в срещата Георги Божиков получи идеален пас по лявото крило и моментално предостави кълбото на оставения сам на точката за дузпа Бибишков, който разстреля Караджов за 1:1.

При гола на перничани груба грешка при подреждането си в защита направиха централните бранители на "армейците" Костадин Стоянов и особено Петър Стоянов, които се бяха увлекли по пробива на Любомир Тодоров, преди той да изведе Божиков отляво.

Последваха странни минути на терена, в които поведението на двата отбора не се промени по никакъв начин, но все пак ЦСКА на два пъти стигна близо до изравняването 10 минути след гола на Миньор.

Първо изстрел от около 20 метра на Румен Трифонов профуча на метър от горната греда, а при един корнер в 74-ата минута центриране на далечната греда за връхлитащия Делев завърши с мощен удар на Торпедото, но Чворович се намеси авторитетно.

В следващия ъглов удар обаче сервираната топка в наказателното поле бе отклонена от Петър Стоянов, който я насочи към непокрития Зику и румънецът отблизо с глава не сбърка - 2:1.

Само три минути по-късно бърза контраатака на "армейците" завърши с трети гол на Зику и оформянето на първи хеттрик за него с червената фланелка. Хубава солова акция на влезлия като резерва Александър Якимов го изведе до наказателното поле, при което последва пас за Иван Бандаловски отдясно. Бекът на ЦСКА веднага предостави топката на Зику, който бе с гръб към вратата, но моментално се обърна и я прати в мрежата за крайното 3:1.

До края на срещата бе ясно, че повече неприятни изненади за Иван Караджов няма да има и двата тима спокойно доиграха мача.

Водещи

Най-четени